Befejeződött két komolyzenei társaság számvevőszéki ellenőrzése
Dátum: 2018. január 20., szombat, 11:56

A Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft., valamint a Concerto Akadémia Nonprofit Kft. vagyongazdálkodása sem volt megfelelő az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése szerint.

A 2012 és 2015 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzés alapján az ÁSZ megállapította, hogy a tulajdonosi joggyakorlás az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) részéről egyik társaság esetében sem volt szabályszerű, míg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részéről szabályszerű volt. Egyik társaság vagyongazdálkodása sem volt megfelelő, a társaságok az adatszolgáltatási kötelezettségeket teljesítették, egyes éves beszámolóikat késedelmesen tették közzé. A Filharmónia NKft. a működésével kapcsolatos közérdekű adatokat egyáltalán nem, míg a Concerto NKft. nem szabályszerűen tette közzé, ezzel nem biztosították az átláthatóságot - közölte az ÁSZ pénteken az MTI-vel.

A Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező NKft. az ellenőrzött időszakban nem szabályozta a közhasznú és a vállalkozási tevékenység elkülönítését, a közvetlenül elszámolható költségek, ráfordítások egyes tevékenységek közötti megosztásának módját nem szabályozta. A társaság bevételeinek elszámolása megfelelt a belső szabályzatokban és a jogszabályban foglaltaknak.

A ráfordítások és az értékcsökkenési leírás elszámolásánál a jogszabályban foglaltakat nem tartották be, az üzleti terveket elkészítették, a tulajdonosi joggyakorló felé az adatszolgáltatási kötelezettségeket teljesítették, de a közzétételi kötelezettségnek nem a jogszabályi előírásoknak megfelelőn tettek eleget. A társaság a beszámolási kötelezettségének eleget tett, de a 2012., 2014. és 2015. évi beszámolót a jogszabályban előírt határidőn túl tették közzé.

A társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, a vagyonnal való elszámoltathatóságot nem biztosították, a 2012. évi mérlegbeszámolót nem támasztották alá szabályszerű leltárral. A 2013. június 1-jei átszervezéskor átvett vagyonelemeket nem a piaci értéken tartották nyilván. A társaság nem alakította ki a számlarendjét, a 2013-ban térítés nélkül kapott eszközök bekerülési értékét nem a jogszabálynak megfelelő piaci értéken határozta meg.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. társasági részesedések feletti tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Az Emmi a társaságot az üzleti tervek, az éves mérlegbeszámolók elfogadása, a támogatásokkal való elszámoltatás során ellenőrizte, anyagi érdekeltségi rendszer elemeit szabályozta. Az ÁSZ jelentésében a Filharmónia Magyarország ügyvezetőjének kilenc javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

A Concerto Akadémia Nonprofit Kft. ellenőrzésekor megállapították, hogy az MNV Zrt. társasági részesedések feletti tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Az MNV Zrt. a 2012-2015. években nem élt a tulajdonosi ellenőrzés lehetőségével, így nem támogatta a társaság közpénzzel és közvagyonnal való gazdálkodásának szabályosságát.

Az Emmi a felügyelő bizottság előírt létszámának folyamatos biztosításáról nem gondoskodott, a társaságot az üzleti tervek, az éves mérlegbeszámolók elfogadása, a támogatásokkal való elszámoltatás során ellenőrizte. A társaság az ellenőrzött időszakban a közhasznú és vállalkozási tevékenység elkülönítését nem szabályozta, ezzel akadályozva a közpénzekkel való elszámoltathatóságot.

A bevételek és ráfordítások elszámolása nem volt szabályszerű, mert az ellenőrzött szervezet a 2012. és 2013. évi beszámolójában szereplő adatokat a jogszabály előírásai ellenére nem támasztotta alá bizonylatokkal. A vagyonnal való gazdálkodás feltételeit, a saját vagyon értékelésének, leltározásának szabályozását csak 2013. július 1-jétől szabályozta. A 2012. évi mérlegbeszámolót leltárral nem támasztotta alá. A 2012. és 2013. üzleti évekre vonatkozóan a társaság nem biztosította a vagyonnal való elszámoltathatóságot.

A társaság a tulajdonosi joggyakorló felé az adatszolgáltatási kötelezettségeket teljesítette. Beszámolási kötelezettségének eleget tett, de a 2012., 2014. évi beszámolót a jogszabályban előírt határidőn túl helyezték letétbe. A társaság a közérdekű adatok közzétételekor a jogszabályi előírásokat nem tartotta be, ezzel a szervezet átláthatóságát nem biztosította.

Az ÁSZ a Concerto Akadémia Nonprofit Kft. ügyvezetőjének négy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„A jó modor azt jelenti, hogy eltitkoljuk, milyen sokat tartunk magunkról, és milyen keveset a többiekről."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ