A Dal 2018 - Magyar sikerprodukció nyitja az adásokat
Dátum: 2018. január 28., vasárnap, 14:09

A Recirquel Társulat nemzetközi sikerű produkciója nyitotta meg A Dal 2018 szombati második válogatóját. A verseny harmadik válogatója, az elődöntők és a döntő adásainak nyitányaként is különleges, az elmúlt években a világ legnagyobb fesztiváljain és színházaiban szakmai és közönségsikert aratott újcirkusz-előadásból láthatnak majd ízelítőt a nézők - közölte az MTVA Sajtóirodája az MTI-vel.

Az első magyar újcirkusz társulat előadásai az elmúlt években a világ számos nagy színházában és fesztiválján arattak hatalmas közönségsikert. A társulat látványos showelemekkel gazdagított produkcióiban a hazai cirkuszi hagyományokat tánc- és színházművészeti műfajokkal ötvözi, az előadásokban a cirkuszi trükkök mellett hangsúlyos szerepet kap a történetmesélés, és az érzelmek kifejezése.

A Dal 2018 adásait megnyitó néhány perces előadásokban a nézők ízelítőt kaphatnak az újcirkusz műfaj elemeiből, a színpadon többféle cirkuszi zsánerszám - levegőakrobatika, lengőrúd és lábzsonglőr számok, handvoltige, handstand - is látható lesz. A fellépések során a Recirquel nemzetközi sikerű előadásainak átdolgozott jeleneteit vagy kifejezetten A Dalba komponált, egyedi produkciókat tekinthet meg a közönség - tartalmazza a közlemény.

Az összegzés szerint a produkciók közt helyet kap a budapesti vizes világbajnokság záró gáláján bemutatott monumentális előadás levegőképének átdolgozott változata, valamint a Párizs Éjjel című előadás egyik jelenete, amely tavaly nyáron a világ legnagyobb fesztiválján, az Edinburgh Fringe-en a szakma és a kritikusok körében is nagy sikert aratott.

"A Dal az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért showműsor hazánkban, hiszen adásonként több mint egymillió néző várja kíváncsian, melyik lesz a legjobb dal Magyarországon. Ez kiváló alkalom arra, hogy emlékeztessük magunkat, mi magyarok az előadóművészet más ágaiban is nagyot tudunk alkotni, büszkék lehetünk az értékeinkre" - mondta Vági Bence. A Recirquel alapító művészeti vezetője hozzátette: a társulat missziója az, hogy az évszázados tradícióval bíró hazai cirkuszművészetet egy picit újragondolva, más megközelítést alkalmazva újra feltegye a világtérképre.

A Dal 2018 adásait követően a Recirquel tavasszal egyebek mellett Spanyolországban, Norvégiában és Franciaországban is fellép majd, a társulat egész estés produkciói továbbá folyamatosan láthatók a budapesti Müpában.

A Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat öt egész estés nagyszínpadi produkciója - Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus, illetve az Adieu! - a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig.

A társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai-magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 300 előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte.

A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy ú, és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást. A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene. A sajátos kelet-európai cirkuszi műfaj zenei világát Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző alkotta meg. Az előadásokban továbbá nagy hangsúlyt kapnak a hazánkban még kevéssé ismert társművészeti ágak: a maszk és smink, valamint a hajszobrászat alkotásai is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ