Ismét megrendezik a Cinegemadár népdaléneklési és népzenei versenyt Tolnában
Dátum: 2018. február 11., vasárnap, 10:19

Több éves szünet után idén ismét megrendezik Tolna megyében a Cinegemadár népdaléneklési és népi hangszeres versenyt, amelyre több mint nyolcvan szólista és csoport jelentkezett.

A nagy múltú versenyt az 1990-es években Szabadi Mihály koreográfus indította útjára, és sok éven keresztül lehetőséget adott az ifjúsági és a felnőtt korosztálynak a népzene énekes és hangszeres bemutatására - írta a rendező szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A versenyre egyéni népdalénekesek és népi hangszeresek, valamint éneklő csoportok, pávakörök jelentkezhettek, eddig 37 településről 41 egyéni jelentkező és 42 csoport - összesen több mint 400 előadó - jelezte részvételét. A Tolna megyei versenyre érkeznek Bajáról és a Fejér megyei Igarról is.

A résztvevőknek magyar vagy magyarországi nemzetiségi népdalt kell előadniuk, a versenyen megszólaltatják a hazai német folklór egy-egy darabját is.

A vetélkedő három elődöntőjének február 23-án és 26-án Szekszárd, illetve március 24-én Tamási ad otthont, a döntőt május 5-én a szekszárdi kulturális központ rendezi.

A döntőből a gyermek és az ifjúsági korosztály legjobbjai a Tiszán innen, Dunán túl Országos Népzenei versenyre juthatnak tovább, míg a felnőtt korosztály győztesei a Szekszárdi Szüreti Napok programsorozatának népzenei műsorában kapnak bemutatkozási lehetőséget.

A versenyt 1990-ben rendezték meg először Szekszárdon az abban az évben elhunyt őcsényi népdalgyűjtő, tanító, Bogár István emlékére.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint másnak a jó példája. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ