Várjon Dénes zongoraművész 50 éves
Dátum: 2018. február 22., csütörtök, 8:34

Február 23-án lesz ötvenéves Várjon Dénes Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja:

Nem zenész, de zeneszerető budapesti családba született 1968-ban, édesapja mérnök volt, édesanyja számítástechnikával foglalkozott. Szülei kiskorától gyakran vitték operába, otthonukban mindig szólt a zene. Zongoratanulmányait hétévesen kezdte a VII. kerületi zeneiskolában, tizenkét éves korától a zeneakadémiai előkészítőre járt, és tizenhat évesen felvették az intézmény Falvai Sándor osztályába. Zongoraművész diplomáját 1991-ben vette át, tanárai Kurtág György, Rados Ferenc és Falvai Sándor voltak. Már 1985-től rendszeresen részt vett Schiff András mesterkurzusain Ausztriában, Angliában és Olaszországban.

1985-ben a Magyar Rádió Zongoraversenyén különdíjat, a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen első díjat nyert. Közvetlenül diplomája megszerzése után megnyerte a világ egyik legrangosabb zenei versenyét, az Anda Géza Nemzetközi Zongoraversenyt Zürichben, az első díjnak köszönhetően három évig összes koncertjét megszervezték. A legfontosabb európai zenei központokban, fesztiválokon léphetett föl, pályája egyenesen ívelt fölfelé.

Visszatérő fellépője a nagy nemzetközi fesztiváloknak (Salzburgi Ünnepi Játékok, az amerikai Marlboro Fesztivál, Edinburghi Fesztivál, Luzerni Fesztivál, Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál, Velencei Biennále, Ruhr Zongorafesztivál, Ittingeni Fesztivál) és a világ legrangosabb koncerttermeinek, a New York-i Carnegie Halltól a bécsi Konzerthauson át a londoni Wigmore Hallig. Szólistaként olyan vezető zenekarokkal dolgozott, mint a Budapesti Fesztiválzenekar, a zürichi Tonhalle Zenekar, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekara, a Kremerata Baltica és az Academy of St. Martin in the Fields. Karmester partnerei között volt Végh Sándor, Solti György, Heinz Holliger, Horst Stein, Leopold Hager, Fischer Iván és Fischer Ádám.

A kiváló szólistát kamarazenészként is a legnagyobbak között tartják számon, partnerei voltak többek között Schiff András és Perényi Miklós, Steven Isserlis, Tabea Zimmermann, Leonidasz Kavakosz, Jörg Widmann, Radovan Vlatkovic, Lukas Clemens és Veronika Hagen, az Endellion, a Carmina és a Takács kvartett. 1996-ban Takács Nagy Gáborral és Szabó Péterrel megalakította a Takács Zongoratriót.

Több lemeze jelent meg a Hungaroton, a Capriccio és a Naxos kiadásában. Schiff András, Heinz Holliger és a Budapesti Fesztiválzenekar partnereként közreműködött a Teldec Veress Sándor műveit bemutató CD-jén, Anda Géza-emléklemezét a PAN-Classics jelentette meg. 2012-ben szólólemeze jelent meg az ECM lemezcégnél Berg-, Janácek- és Liszt-művekkel. 2015-ben a Concerto Budapest kíséretével, Keller András vezényletével készítette el Beethoven öt zongoraversenyét tartalmazó háromlemezes albumát, mely 2016-ban Gramofon-díjat kapott, és az International Classical Music Awards (ICMA) 2017-es hivatalos jelöltjei közé választották. 2015-ben Heinz Holligerrel és a kölni WDR Zenekarral rögzítette Schumann zongoraversenyét, a lemezt az ICMA nemzetközi zsűrije kategóriájában az év három legjobb albuma közé választotta.

Feleségével, Simon Izabella zongoraművésszel gyakran adnak közös koncertet, programjukon négykezes és kétzongorás darabok szerepelnek. Első közös lemezük tavaly jelent meg Nagy fúga címmel, Beethoven Nagy fúgája mellett Mozart, Schubert és Schumann egy-egy darabja hallható a korongon, amely Kamarazene kategóriában felkerült az ICMA idei jelöltjeinek listájára. Feleségével több mint tíz éve szerveznek és vezetnek közösen tematikus kamarazene sorozatokat.

2015-ben a Zeneakadémia szervezésében indították el nemzetközi kamarazenei fesztiváljukat, amelyet minden év novemberében rendeznek meg. A zenei programot egy központi téma köré szervezik, amelyet irodalmi beszélgetés és gyerekeknek szóló előadás is gazdagít. A tavalyi repertoárt Thomas Mann Varázshegye ihlette.

Várjon Dénes tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a 2010/2011-es tanévben a Bard College Conservatory of Music vendégprofesszora is volt. Munkásságát 1997-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2001-ben Veres Sándor-díjjal, 2016-ban Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal ismerték el. Idén Tabea Zimmermann-nal és Jörg Widmann-nal közös "Hol volt, hol nem volt..." című lemeze, amelyen Mozart, Schumann és Widmann műveit játsszák, megkapta a Német Zenekritikusok Díját. (A három művész évek óta számos helyen koncertezik, 2014-ben a Müpában is felléptek.)

Várjon Dénes a nemzetközi zenei élet egyik legkeresettebb zongoristája, 2017-ben 64 koncertet adott. 2018-ban hosszabb amerikai turnéja is lesz, szólóestjén Beethoven, Bartók, Ravel és Chopin műveiből álló programot ad elő.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„Akkor vagyunk a legnevetségesebbek, amikor a legkomolyabban vesszük magunkat."
Jack Lemmon
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ