Koncertekkel ünnepel az 55 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar
Dátum: 2018. március 5., hétfő, 6:49

Koncertekkel ünnepli fennállásának 55. évfordulóját a Liszt Ferenc Kamarazenekar, amely március 28-án David Fray zongoraművész szólójátékával ad jubileumi estet a Zeneakadémián.

A zenekar 1963-as alapításának napra pontos évfordulóján tartott hangversenyen Händel Tűzijáték szvitje, Bach d-moll zongoraversenye, A-dúr zongoraversenye és D-dúr zenekari szvitje hangzik el - mondta el Pálfi Gábor ügyvezető igazgató az MTI-nek.

Kiemelte: a zenekar számos külföldi meghívást kap, ezért szeretnék, hogy nemzetközi szála is legyen az egész évben zajló ünneplésnek. Tavasszal Drezdában, majd az Ankara Fesztiválon Alican Süner hegedűművésszel, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Makszim Vengerov hegedűművésszel adnak koncertet a Pesti Vigadóban. Április végén Modenában Martha Argerich zongoraművésszel Liszt, Bartók, Mozart és Beethoven műveit szólaltatják meg, májusban pedig Kelemen Barnabás hegedűművésszel a zeneakadémiai bérletsorozatban Haydn, Mendelssohn és Mozart alkotásait adják elő. Emellett kisebb, szűkebb körű ünnepséget is tartanak majd az Óbudai Társaskörben.

Felidézte, hogy január 23-án a Zeneakadémián Rácz Ödön nagybőgőművésszel léptek színpadra, január végén pedig Bordeaux-ban és Párizsban adtak koncertet.

Pálfi Gábor elmondta, hogy a zenekar életét egész évben hol egy magyarországi fellépés, hol egy külföldi turné színesíti. Nagyon sok megkeresésük van külföldről, az együttest a legnagyobb francia, német, angliai lapok méltatják, de külföldi fellépéseiknek Magyarországon alig van visszhangja.

Anyagi lehetőségeikre kitérve azt hangsúlyozta, hogy mintegy 150 millió forintból - állami és önkormányzati támogatásból, valamint turnékból, jegyeladásból - gazdálkodnak, de az a minőség, amelyet a zenekar képvisel, nagyobb büdzsét érdemelne, évi 250 millió forintos költségvetésnek nagyon örülne. Nagyon jó a kapcsolatuk a fenntartóval, a Nemzeti Kulturális Alappal (NKA), tavaly is kaptak támogatást a miniszteri keretből - mutatott rá, megemlítve a TAO-hozzájárulásokat is.

Emlékeztetett arra, hogy 2016 tavaszán Rolla János visszavonult, az általa kijelölt utód, Tfirst Péter pedig a zenekar koncertmestereként átvette az irányítást. A koncertmester fiatalít, és a zenekarban a korábbi 16 helyett már 17-en vannak. Az a cél, hogy a létszám akár 30-ra is bővüljön, mert az a barokk repertoár, amelyet modern hangszereken játszik a zenekar, kevésbé szerepel a felkérések között.

Missziójuknak tekintik a különböző iskolai koncerteket, valamint a legkisebbeknek szóló családi hangversenyeket, amelyeknek az Óbudai Társaskör ad otthont. Az érzékeny és igényes közönség keresi a minőséget, és a zenekar nagyon fontosnak érzi, hogy a megfelelő koncertélmény, a magas színvonalú muzsika mindenkihez eljusson - hangsúlyozta Pálfi Gábor.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ ...amilyen gyakran csak lehetséges, a fiatal lányokkal tartok, akik keveset beszélnek a művészetről, de annál csinosabbak."
Felix Mendelssohn
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ