Balassa-mű ősbemutatója a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén
Dátum: 2018. március 15., csütörtök, 8:09

Balassa Sándor Trombitaversenyének ősbemutatóját tartja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar jövő csütörtöki koncertjén a Pesti Vigadóban - közölte az együttes az MTI-vel szerdán.

A közlés szerint az est közönsége a világhírű trombitaművészt, Boldoczki Gábort hallhatja, aki az év nagy részében külföldi meghívásoknak tesz eleget. A Nemzeti Filharmonikusokat Medveczky Ádám vezényli.

"A magyar zeneszerzők egyik doyenje, Balassa Sándor 2004-ben írta meg a három tételes, klasszikus felépítést követő művét, amely nyilvános hangversenyen most hangzik el először" - olvasható a Trombitaversenyről a közleményben.

"Trombitaversenyem a szólóhangszer és a zenekar concertáló együttműködésén alapul; a műfajra jellemző hatásos karakterek nélküli, inkább lírai fogantatású háromtételes darab. Zenei anyagában a népdal is otthonra lel" - írja a szerző művéről. Az egész műre jellemző az egymást ellenpontozó vagy kiegészítő szólamokból kevert, kamarazeneszerű hangszerelés, gyakran lép előtérbe egy vagy

több zenekari hangszer vagy hangszercsoport is hosszabb-rövidebb szólóval - olvasható a közleményben.

A hangverseny nyitódarabja Liszt Ferenc Hungária című szimfonikus költeménye, amely a Hősi induló magyar stílusban című zongoradarabból fejlődött tovább és amelyet Liszt viszonzásul szánt Vörösmarty Mihálynak őt dicsőítő ódájára. A szimfonikus költemény a tizenkét weimari alkotás sorozatának része.

Az est második részében csendül fel a Csongor és Tünde szvit, Weiner Leó alkotása. A Nemzeti Színház 1913-ben azzal bízta meg az akkor 28 esztendős Weiner Leót, hogy komponáljon kísérőzenét Vörösmarty Mihály drámai költeményéhez. A nagyzenekari apparátus és a kompozíció igényessége azonban meghaladta a prózai színház teljesítőképességét, ezért a mű bemutatójára három évvel később az Operaházban került sor. A nagy sikerre való tekintettel a 23 tételből álló kísérőzene legszebb szimfonikus tételeiből a zeneszerző hatot választott ki, amelyekből koncertpódiumra alkalmas zenekari szvitet állított össze.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ Amit nem értünk, azt véletlennek nevezzük."
Teller Ede
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ