Meghallgatást tartanak a Magyar Rádió Gyermekkórusánál
Dátum: 2018. április 5., csütörtök, 10:28

Felvételt hirdet leendő első osztályos, valamint felsőbb osztályokba járó, zene iránt fogékony fiúk és lányok részére a Magyar Rádió Gyermekkórusának otthont adó Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola.

A meghallgatások időpontja leendő elsősöknek április 9-én és 10-én lesz, a felsőbb osztályokba jelentkezőknek pedig április 26-án. A jelentkezés elsődleges szempontja a motiváltság, az éneklés szeretete - mondta el Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) ügyvezetője az MTI-nek.

Hozzátette: a meghallgatáson a jelentkezők szakértő karnagyok előtt adhatják elő kedvenc dalaikat és mutathatják meg ritmusérzéküket. A felvételt nyert gyerekek tanulmányaikat a Marczibányi téri iskolában kezdhetik meg. A kórus tagjai számára a kórusképzés, az egyenruha, az utazások és a hangszeres oktatás ingyenesek, mivel ezek anyagi fedezetét az MRME biztosítja.

Az ügyvezető kiemelte, hogy az iskola komoly elfoglaltságot jelent a gyerekeknek, hiszen a közismereti tárgyak magas szintű elsajátítása mellett hangszeren tanulnak zenélni, minden nap van énekóra és rendszerint még szombaton is tartanak próbákat.

"Ez semmi máshoz nem hasonlítható élményt ad egy életre" - hangsúlyozta, hozzátéve: a zenetanulás olyan speciális szellemi támaszt ad a gyerekeknek, amely egész életen át elkísérheti, de nem szükségszerűen zárja be őket a zenélés aranyketrecébe, tehát szabad a pálya érettségi után. Felidézte Kodály Zoltán szavait, aki szerint a zene a tudat olyan mélységeibe hatol, ahova semmi más. Kitért arra is, hogy a gyermekkórusnak egyre több feladata van, s a néhány éve működő leánykar hidat képez a Magyar Rádió Énekkarába is.

A kórus élén Matos László vezető karnagy mellett Walter Judit és Vargáné Körber Katalin karnagyok állnak. A Magyar Rádió Gyermekkórusa Picurkák kórusában a 8-10 évesek, a Palánták kórusban a negyedik, ötödik és hatodik évfolyam diákjai énekelnek Vargáné Körber Katalin vezetésével. A 2016 őszén alakult leánykarban az iskola gimnazistái és a nyolcadik osztályos lányok lépnek fel.

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusának 2000 óta a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola a bázisiskolája, melynek rádiós osztályaiban kezdhetik meg és folytathatják tanulmányaikat a felvételt nyert gyermekek.

+++

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ