Ránki Dezső lesz a Pannon Filharmonikusok vendége Pécsett
Dátum: 2018. április 5., csütörtök, 10:31

Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas pianista lesz a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) vendége, aki szólistaként Bartók Béla második zongoraversenyét adja elő az együttessel április 12-én a pécsi Kodály Központban.

Az MTI-nek szerdán eljuttatott közlemény szerint az Ablak a világra elnevezésű - Kocsis Zoltánnak emléket állító - koncertsorozat harmadik, egyben utolsó alkalmának dirigense Hamar Zsolt lesz.

A barát című est Liszt Ferenc Obermann völgyének Kocsis Zoltán-féle átiratával kezdődik. A folyatásában Ránki Dezső ül a zongorához és Bartók Béla második zongoraversenyét adja elő.

"(.) A második zongoraverseny egyike Bartók legjobb műveinek az én érzésem szerint, talán tényleg csak a Kétzongorás szonátát, a Zenét és az ötödik vonósnégyest lehetne vele összemérni" - idézett az összegzés egy Kocsis Zoltánnal készült interjúból.

A hangverseny zárásaként Brahms utolsó szimfóniáját játssza el a Pannon Filharmonikusok.

"Az Ablak a világra sorozat három koncertje - A fiú, A mentor és A barát - az évad során arra csábította a közönséget, hogy Kocsis Zoltán képzeletbeli kezét megfogva a zenekarral együtt nyisson ablakot a zenei világra" - idézte fel a zenekar.

Mint hozzátették, a hangversenyek műsora a zeneművész által kiemelten fontosnak tartott és szeretett alkotóktól válogatott, amelyeket meghallgatva egy meghatározó keresztmetszetet ismerhetett meg a közönség a komolyzene alapvető értékeiből, gazdagságából.

Az együttes emlékezetett arra is, hogy a koncertek mellett a PFZ a zenekar szakmai mentora és első állandó karmestere előtt tisztelegve Kocsis Zoltánról nevezte el zenekari próbatermét tavaly novemberben.

A teremavatóról és a sorozat koncertjeinek közreműködőivel készített interjúkból különleges videóanyagot állít össze a zenekar, amelyet várhatóan nyár végén hoznak nyilvánosságra - írták jelezve, hogy a sorozatot a Kodály Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ ...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..."
Reymont
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ