Henics Tamás és Mihó Attila kapta a Halmos Béla-díjakat
Dátum: 2018. május 6., vasárnap, 17:33

A Halmos Béla-emlékérmet Henics Tamás, a Halmos Béla-vándorhegedűt pedig Mihó Attila vehette át pénteken, a Táncház Napjához kapcsolódó zeneakadémiai koncerten.

A Hagyományok Háza közlése szerint Henics Tamás kutatóorvos a magyar kulturális hagyományok átörökítéséért, a népi műveltség széleskörű megismertetéséért kapta a díjat. "Választott szakmája, hivatása mellett belülről jövő késztetésből, lelkesedésből, önzetlenül teszi a dolgát a népművészet területén. Soha, semmilyen ellenszolgáltatásra nem számítva, gyakran a saját jövedelméből áldozva rá" - áll az MTI-hez eljuttatott méltatásban.

A vándordíjat, Halmos Béla egykori hegedűjét olyan aktív, táncházakban muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki határokon átívelő munkássága során élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel is.

Mihó Attila hegedűművészt kiemelkedő szakmai munkája, gyűjtési munkáiból származó tapasztalatszerzésének köszönhetően hiteles hangzásvilága miatt jelölték a díjra. Mint írták, "nem csak tanulta, jelenleg több zeneiskolában is átadja a tudását, megszerzett tapasztalatait, tanítványai felnéznek rá, örömmel tanulnak tőle. A gyimesi népzene alfája a jelenlegi népzenei életben." Tavaly felvették a Magyar Állami Népi Együttes prímásai közé. "Mind a volt és jelenlegi oktatói, mind diákjai körében szeretett, és nagyra becsült zenész, aki nagy figyelemmel, és odaadással teljesíti az épp aktuális feladatait" - olvasható a méltatásban.

A díjátadót megelőző ünnepi koncertet Mestereink öröksége címmel tartották meg. A fellépők ezzel állítottak emléket egyfelől a korábbi korszak népzenekutatóinak, Seprődi Jánosnak, Lajtha Lászlónak vagy Jagamas Jánosnak, valamint a közelmúltban elhunyt folkloristáknak, Kallós Zoltánnak és Borbély Jolánnak.

A koncert egy rendezvénysorozat része, amely szombaton a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók Boltja előtt folytatódik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Lehet bűn nélkül élni? Az nem is élet. Ezt még némely keresztény szentek is sejtették."
Füst Milán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ