Kobajasi Kenicsiró vezényletével ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Dátum: 2018. május 6., vasárnap, 17:35

Beethoven V. zongoraversenye és III. szimfóniája hangzik el vasárnap a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén Kobajasi Kenicsiró vezényletével a Zeneakadémián.

Beethoven öt zongoraversenye közül az utolsót 1809-ben komponálta. Az Esz-dúr hangnem és a mű atmoszférája arra utal, hogy ez a mű is a francia forradalom eszméihez és Napóleon személyének kultuszához kapcsolódik, első nyilvános előadása 1811. november 28-án volt Lipcsében. A Nemzeti Filharmonikusok hangversenyén a szólista Kaneko Mijüdzsi (Miyuji Kaneko) zongoraművész lesz - közölte a zenekar az MTI-vel.

A III. szimfóniát a közönség és a kritikusok is értetlenül fogadták 1805-ben. Beethoven eredetileg Bonaparte-szimfóniát tervezett, de amikor hírét vette, hogy Napóleon császárrá koronáztatta magát, letépte a már kész mű címlapját. A partitúra később Eroica címmel, azaz "hősi" szimfóniaként jelent meg nyomtatásban.

Kaneko Mijüdzsi nem ismeretlen a zenekar számára, hiszen az együttes az ifjú zongoraművésszel és Kocsis Zoltán, valamint Kobajasi Kenicsiró vezényletével 2014 júniusában mintegy 8 hangversenyt adott Japán legnagyobb és legrangosabb hangversenytermeiben. Az 1989-ben született művész édesapja japán, édesanyja magyar származású, hatéves korában Magyarországra költözött, ahol öt év alatt hét országos versenyen 16 díjat nyert. Master of Musical Arts diplomáját 2014-ben szerezte meg a Tokyo College of Music-on. A fiatal zongoraművész azt vallja, játékára Kocsis Zoltán hatott döntően.

A vasárnapi koncerten Kobajasi Kenicsiró, a Ferencsik János utáni évek zeneigazgatója, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar örökös tiszteletbeli elnök-karnagya vezényli a róla elnevezett bérlet utolsó hangversenyét.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ A hülyeség magánügy, amíg el nem mondjuk senkinek."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ