Elkezdődött a Rostrum of Composers kortárszenei seregszemle Budapesten
Dátum: 2018. május 15., kedd, 15:41

Elkezdődött a 65. Rostrum of Composers nemzetközi kortárszenei seregszemle kedden a Márványteremben, Budapesten.

Devich Márton, a rendezvényt vendégül látó Bartók Rádió csatornaigazgatója a megnyitón elmondta: a Rostrum of Composers egyfajta virtuális pódium, ahol közszolgálati rádiós szakemberek kortárs zeneszerzők elmúlt öt évben született olyan kiemelkedő új munkáit mutatják be egymásnak, amelyek a rádiónak köszönhetően később meghódíthatják a világot.

Kitért arra is: az idei fesztiválnak otthont adó Márványterem a magyar zenei élet jelentős helyszíne, ahol minden héten két koncertet rendeznek, amelyeket rögzítenek és később sugároznak is a közmédia rádiócsatornáin.

Silja Fischer, a szervező International Music Council (IMC) főtitkára kiemelte, hogy a seregszemlén - amelyet első alkalommal rendeznek Budapesten - szombatig huszonöt ország, köztük Argentína, Ausztrália, Kína, Oroszország, Dánia, Szerbia, Litvánia és Anglia szakemberei vesznek részt.

A szakemberek két kategóriában pontozzák az alkotásokat. Az általános kategóriában 10 művet, a 30 évnél fiatalabb szerzők műveinek kategóriájában három művet választanak ki a pontszámok alapján. A fesztivál résztvevői kötelezik magukat arra, hogy a nekik legjobban tetsző művek mellett a kategóriák első helyezettjeit is bemutatják saját rádióállomásuk adásaiban.

Az elmúlt több mint fél évszázad alatt több mint háromezer alkotás hangzott el a fesztiválon, amelyek közül jó néhány pár évtizeden belül a 20. századi kortárszene ikonikus műve lett, ilyen például Krzysztof Penderecki Hirosima áldozatainak emlékére írt gyászzenéje.

Az idei rendezvényen három fiatal magyar zeneszerző, Brandenburg Ádám, Balogh Máté és Kutrik Bence műve hangzik el.

A kortárszenei seregszemlét társrendezvényekkel is színesítik.

A rendezvényt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ A ráncoknak csak a mosoly helyét lenne szabad mutatniuk. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ