Virtuózok - Batta András: nagyon erős volt a döntős mezőny
Dátum: 2018. június 7., csütörtök, 17:08

Nagyon erős volt a közmédia műsorának, a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutatójának döntős mezőnye, a kilenc fiatal közül bármelyik továbbjuthatott volna a pénteki fináléba - mondta Batta András zenetörténész, zsűritag az MTI-nek.

A kilenc döntős mindegyike kiegyenlítetten magas színvonalon játszott, valamilyen szempontból minden produkció kimagasló volt és egyedülálló, ami megnehezítette a döntést - mutatott rá Batta András, hozzátéve: a Virtuózokat azért is szereti, mert itt nem a zsűrizés a lényeg, hanem az, hogy közvetítsék a zene szépségét és a fiatalok tehetségét. A zsűri, a döntés, a továbbjutás csak a játék része, olyan, mint a díszlet - mutatott rá.

A múlt pénteki döntőben a Kicsik korcsoportjában Balázs-Piri Soma (zongora), a Tiniknél Beke Márk (harsona), a Nagyok között pedig Ninh Duc Hoang Long (magánének) győzött, közülük a közönség választja majd ki, hogy a június 8-i fináléban ki lesz a Virtuózok negyedik szériájának abszolút győztese. A közönség a pénteki adás végéig szavazhat a három korcsoportgyőztes közül a kedvencére sms-ben és a MédiaKlikk Plusz applikáción keresztül.

Batta Andrást a Virtuózok zsűritagjaként az motiválja, miként lehet minél széles körben megmutatni a klasszikus zenét. A műsor üzenete is az, hogy a klasszikus zene is érdekes és szép, csak nem találkozik vele minden nap a közönség a popzene hihetetlen térhódítása miatt. A klasszikus zene elefántcsonttoronyba került, de új eszközökkel közelebb lehetne hozni az emberekhez - vélekedett.

Kiemelte: a Virtuózok az értékes klasszikus zenét mutatja meg a popzene kulisszái előtt és mindazzal együtt, amitől a popzene ilyen népszerű lett. Batta András hangsúlyozta, hogy a klasszikus zenei tehetségkutató teljesen úttörő kezdeményezés, amelyet magyarok találtak ki és Magyarországon, a közmédiában valósult meg először, de komoly nemzetközi visszajelzések érkeztek a közelmúltban. A világ nagy tévétársaságainál is felfigyeltek a műsorra és óriási lehetőséget látnak benne.

"Nagy büszkeség, hogy Magyarországról indult el és komoly magyar branddé vált" - hangsúlyozta, hozzátéve: óriási megtiszteltetés, hogy Plácido Domingo világhírű spanyol tenor is az ügy mellé állt.

Véleménye szerint rengeteg tehetséges fiatal muzsikus van, és a felkészítő munka megerősítésével, a zenetanárok közötti hálózat kiépítésével, a határon túli területek tehetségeinek felfedezésével beláthatatlanul sokan jelentkezhetnének még a jövőben.

Batta András zenetörténész, a zenei tehetségeket támogató Kis Virtuózok Alapítvány elnöke arra is kitért, hogy az alapítvány feladata többek között a gyerekek utaztatása, hangszerhez juttatása, mesterkurzusokon való részvételének támogatása. Az a cél, hogy a gyerekeket összefogják a műsor után is és kövessék, segítsék pályájukat.

A Virtuózok fináléját pénteken 19 óra 30 perctől élőben sugározza a Duna Televízió és az M5 kulturális csatorna.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Reménytelen szerelembe kevesebben rokkannak meg, mint a sikeresekbe."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ