Megkezdődött a Bartók Béla nemzetközi kórusverseny Debrecenben
Dátum: 2018. július 6., péntek, 10:30

A kórusok felvonulásával és a Nagytemplomban tartott közös énekléssel megkezdődött a 28. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál csütörtök délután Debrecenben.

"Mi itt Debrecenben immár 28. alkalommal teszünk kísérletet arra, hogy az alkotási folyamat végén kikristályosodott teljesítményeket egy nemes verseny keretein belül megmérjük" - mondta köszöntőjében Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere.

Hozzátette: 11 ország 18 kórusa érkezett Debrecenbe a világ minden részéből, közel ezer énekes, akik mindannyian magukkal hoznak valamit hazájukból. "Ez a kulturális sokszínűség lehetőséget biztosít arra, hogy jobban megismerjük és megértsük egymást" - fűzte hozzá.

Komolay Szabolcs kiemelte: a kétévente megrendezett kórusverseny immár 57 esztendeje hozzátartozik Debrecen tradíciójához, és azon kulturális értékeihez, amelyek "jelentős szerepet kaphatnak abban a versenyben, amelynek a végén reményeink szerint Debrecen töltheti be Európa Kulturális Fővárosa szerepét 2023-ban".

"A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér" - idézte Debussyt az alpolgármester, hangsúlyozva: "ma este a szó hatalma megtörik, és a zene fogja átjárni városunk utcáit és tereit, megmutatva a világnak azt, ami össze tud tartani faji hovatartozástól és nyelvtől függetlenül több száz embert, akik a zene nyelvét használva szólítják meg egymást és a zene iránt fogékony közönséget".

A kórusverseny megnyitóján felidézték, hogy Gulyás György néhai karnagy, zenepedagógus azzal a céllal alapította a debreceni Bartók kórusversenyt, hogy az 1945 utáni kortárs kórusirodalom zászlóshajója legyen.

A kötelező programban a magyarországi és a külföldi kórusok is bemutatnak egy-egy kortárs magyar művet, mellette pedig saját kultúrájuk legjelentősebb kórusműveiből adnak ízelítőt. A különféle kategóriákban két zsűri értékel, a kategóriagyőzteseknek a verseny nagydíjáért folyó vasárnapi küzdelmében pedig az egyesített zsűri hozza meg a végső döntést.

A Bartók kórusverseny idei nagydíjasa 2019-ben meghívást kap az olaszországi Arezzóba, a Kórusmuzsika Európa Nagydíja (EGP) versenyre.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ