A Houstoni Egyetem Koncertkórusa nyerte meg a Bartók Béla nemzetközi kórusverseny nagydíját
Dátum: 2018. július 10., kedd, 18:51

A Houstoni Egyetem Koncertkórusa nyerte meg vasárnap a debreceni Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nagydíját.

A Kölcsey központban megrendezett nagydíjas versenyben a kategória győztes kórusok vettek részt: a Sanghaji Ifjúsági Kórus (gyermekkórusok), a Cantilon Kamarakórus (ifjúsági kórusok), a Cantemus kórus (egyneműkarok), az Imusicapella kórus (énekegyüttesek/kamarakórusok) és a New Dublin Voices (vegyeskarok).

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által felajánlott egymillió forint összegű nagydíjat megnyerő kórus meghívást kapott a Kórusmuzsika Európa Nagydíja versenyre, amelyet 2019 augusztusában az olaszországi Arezzóban rendeznek, Betsy Cook Weber, a kórus karnagya pedig a 2020. évi Bartók Béla XXIX. Nemzetközi Kórusverseny zsűrijébe.

A Kölcsey központban vasárnap este megrendezett díjkiosztó záróünnepségen különdíjakat is átadtak. A kortárs mű legjobb előadásáért járó különdíjat a nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a New Dublin Voices (karnagy: Bernie Sherlock) kapta, a döntőben előadott Seán Doherty: Under-song című darabjáért.

A kórusverseny karnagyi különdíjának nyertesei Bernie Sherlock, a New Dublin Voices kórus vezetője, Denis Ceausov, a Cantemus kórus vezetője, Tristan Caliston Ignacio, az Imusicapella kórus vezetője és Vera Slasnaya, az Art Sonus kórus vezetője lettek.

Az Editio Musica Zeneműkiadó Kft. különdíját - magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért - Lin Fang, a Sanghaji Ifjúsági Kórus karnagya kapta a döntőben előadott kötelező mű - Andorka Péter: Kirakós - előadásáért.

A zsűri az In Memoriam Szesztay Zsolt karnagyi különdíjat - az ezredforduló után keletkezett kortárs mű leghitelesebb tolmácsolásáért - Ráczné Nyiri Dorottyának és Porcsalmy Balázsnak, az Amici Cantates karnagyainak ítélte oda.

A Kontrapunkt Zeneműkiadó Kft. által egy kiváló fiatal karvezető számára felajánlott kottacsomagot Nemes József, a Lautitia Gyermekkar karnagya kapta.

A 28. alkalommal megrendezett debreceni Bartók Béla kórusversenyen 11 ország 18 kórusa vett részt. A kórusok a versenyprogram mellett debreceni köztereken, parkokban és templomokban is énekeltek a négynapos találkozón.

A Houstoni Egyetem győztes koncertkórusa az intézmény vezető vokális együttese. Főként egyetemistákból áll, akik között zenei pályára készülők is vannak. A tanév folyamán általában 10-12 koncertet adnak, amelyek műsora a régi zenétől a mai darabokig terjed. Az énekkari tagok gyakran muzsikálnak vagy vezényelnek különböző produkciókban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Semmi más nem vagy, mint az életed."
Sartre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ