Huszonkét kórus lép színpadra a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon
Dátum: 2018. agusztus 13., hétfő, 12:14

Huszonkét kórus vesz részt az augusztus 15-én kezdődő 12. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzuson Nyíregyházán.

A rendezvényre tizenegy országból érkeznek kórusok, Magyarországot a Cantemus Kóruscsalád énekkarai péceli és budapesti kórusok képviselik, a résztvevők száma megközelíti az ezret - mondta Szabó Dénes, a Cantemus Kórus Kossuth-díjas igazgató karnagya pénteki sajtótájékoztatóján.

A fesztiválra meghívást kapott az argentin San Juan Akadémiai Kórus, a kínai Dongha Egyetemi Kórus, a japán Fény Gyermekkar, az orosz Melodiya Gyermekkar, a holland Nieuw Amsterdams Gyermekkar, a dél-koreai Pilgrim Gyermekkar, a fülöp-szigeteki Hail Mary the Queen Gyermekkar, a Dél-Afrikai

Köztársaságból érkezett Stellenbosch Egyetemi Kórus és a szintén kínai Lark Gyermekkar. A visegrádi országok közül a lengyel Pueallae Orantes Leánykar, a cseh Vox Iuvenalis Kórus, a szlovák Technik Akademic Vegyeskar és a Voces Kamarakórus látogat el Nyíregyházára.

A hazai vonalat a péceli Rutafa Kórus és a budapesti Kispesti Vegyeskar képviseli, de természetesen a Cantemus hét kórusa is koncertet ad.

A fesztivál augusztus 15-én a kurzusnyitó jótékonysági hangversennyel kezdődik. Másnap, augusztus 16-án délután a szokásos zsinagógai koncertet, majd az ünnepi nyitóhangversenyt tartják meg. A megyejárás keretében a vidéki településeken is bemutatkoznak a kórusok: lesz koncert többek közt Kazincbarcikán, Vállajon, Tiszadadán, Nyírbogáton és Gyürén is, augusztus 18-án pedig a fesztivál hangversenyek és a már hagyományos folklór est következik.

A minősítő hangversenyen négy díjért mérkőznek meg a kórusok. Az idei különlegesség az augusztus 17-én megrendezendő Kontinensek hangjai című hangverseny, illetve a V4-es országok kórusainak közös koncertje lesz augusztus 19-én Nyíregyházán és Nyírbátorban.

A fesztivált augusztus 20-án a gálakoncert, majd másnap a karvezető mesterkurzus záróhangversenye zárja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ A ráncoknak csak a mosoly helyét lenne szabad mutatniuk. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ