1,3 milliárd forint jogdíjat kapnak a zenészek
Dátum: 2018. szeptember 14., péntek, 19:36

Mintegy 1,3 milliárd forint jogdíjat fizet ki a napokban hatvanezer magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI).

A most lezárt 2017. évi zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós, televíziós sugárzási jogdíjakat, a háttérzenei jogdíjakat és a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. Az egyesület 230 milliónál is több elhangzást dolgozott fel a felosztás során - közölte az EJI csütörtökön az MTI-vel.

A kommüniké kiemeli: ötvenezernél is több magyar és külföldi előadó részesült összesen 1,2 milliárd forintnyi rádiós és televíziós jogdíjból. Ezek közül a legmagasabb kifizetett összeg meghaladta a 4,5 millió forintot. A tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadó összesített jogdíjának értéke meghaladta a 35 millió forintot. Összesen 78 előadó kapott egymillió forintnál magasabb díjazást.

A háttérzenei jogdíjak felosztása során az EJI hatezernél is több játszási hely (üzlet, bolt, szálloda) adatát, vagyis 220 milliónál is több elhangzást dolgozott fel. A jogdíjból mintegy 34 ezer zenész részesült: a legmagasabb jogdíj csaknem elérte az egymillió forintot, ötszázezer forintot meghaladó jogdíjat nyolc előadó kapott.

A meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek után járó jogdíjban azon előadóművészek részesülhettek, akik felvételeit 1963 és 1965 között adták ki először, és 2017-ben még bevételt ért el felhasználásából kiadója. Mint a közlemény hangsúlyozza, a jogdíj elsősorban a már kevésbé aktív előadók számára biztosít bevételt, ezen belül viszonylag magas a komolyzenei előadók aránya. Tavaly a hatvanas évek ezen korszakából mintegy ezer olyan különböző hangfelvétel volt, amely kiadója számára bevételt termelt. A jogdíjfelosztás 440 előadót érintett, a kifizetett jogdíj összege egy esetben az egymillió forintot, öt esetben pedig az ötszázezer forintot is meghaladta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ Az ember élete nem az, ami megtörtént vele, hanem az, amire emlékszik, és ahogyan visszaemlékszik rá."
Gabriel Garcia Marquez
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ