Ránki Fülöp is fellép a Nemzeti Filharmonikusok nyitókoncertjén
Dátum: 2018. szeptember 20., csütörtök, 9:16

A 20. századi magyar zene kiválóságainak egy-egy műve szólal meg a Nemzeti Filharmonikusok szeptember 25-i évadnyitó koncertjén Hamar Zsolt vezényletével a Müpában, Bartók Béla I. zongoraversenyét Ránki Fülöp adja elő.

A vad temperamentumú Bartók darab mellett Dohnányi II. szimfóniája és Ligeti György Román concertója is elhangzik majd - közölték a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

Ligeti György huszonhat évesen egy romániai ösztöndíjnak köszönhetően a bukaresti Folklór Intézetben folytatott tanulmányokat. Ekkor tanulta meg a népdalok hallás utáni lejegyzését viaszhengerekre készített fonográffelvételek alapján, s ezekből született 1951-ben a Román concerto.

Bartók Béla I. zongoraversenyének ősbemutatója 1927. július 1-jén volt Majna-Frankfurtban Wilhelm Furtwängler vezényletével és a szerző közreműködésével. Budapesten 1928. március 18-án mutatták be, a szólót akkor is Bartók játszotta, a Filharmóniai Társaság zenekarát Dohnányi Ernő vezényelte. A műben a zenekar és a zongora teljesen egyenrangú, szinte szünet nélkül, kéz a kézben vállalják a játékot, osztoznak a motívumokon, átveszik egymás kezdeményezéseit. A mű megszólaltatásra csak azok képesek, akik nemcsak manuálisan, hanem vad temperamentummal tudják legyőzni a Bartók szerint is nagyon nehéz szólamot. Ilyen kvalitású művész az 1995-ös születésű Ránki Fülöp, aki 18 éves kora óta játssza Bartók I. zongoraversenyét.

Dohnányi Ernő II. szimfóniájának első változatát a második világháború első éveiben, még Magyarországon komponálta. Később, már Floridában élve újra elővette és kétszer is átdolgozta, utolsó verziója három évvel a zeneszerző halála előtt, 1957-ben készült el.

A Nemzeti Filharmonikusok a 2018/2019-es évadban még több koncerttel és a műfaji határok még tágabb értelmezése mellett állították össze a repertoárjukat, amelyben vannak hagyományos bérletek és új kezdeményezések is. Ilyen a Várkert Bazárban induló Gin-Tonic sorozat, ahol a kortárs zene és a jazz jelenik meg párhuzamosan Szakcsi Lakatos Bélával, Dés Lászlóval és Lukács Miklóssal. Ugyancsak újdonság a Nemzeti Énekkar Pászti-bérlet sorozata, amelynek az Olasz Kultúrintézet ad otthont.

Új helyszín a Festetics Palota hangversenyterme, ahol Haydn muzsikái csendülnek fel a Tükörtermi estéken. A Müpában két önálló bérlettel is jelen lesznek a Nemzeti Filharmonikusok, a Kobajasi Kenicsiró nevét viselő bérlet záró koncertjén a japán karmester, a zenekar örökös tiszteletbeli elnök-karnagya Verdi Requiemjét fogja vezényelni. A Pesti Vigadóba tervezett hangversenyeken egy-egy Beethoven-opusz is elhangzik, a Kocsis Zoltánról elnevezett sorozat francia szerzők műveivel kezdődik, a Ferencsik János-bérletben a zenetörténet különböző korszakaiba tekinthet be a közönség a Zeneakadémián.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ A világ Isten bűnbeesése."
Hebbel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ