Eszterháza Meets Jazz - Koncertek októberben a fertődi kastélyban
Dátum: 2018. szeptember 27., csütörtök, 23:17

Eszterháza Meets Jazz néven október 13. és 26. között három előadásból álló koncertsorozatot tartanak a fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházában, ahol egyebek mellett születésének századik évfordulója alkalmából Leonard Bernstein zongoraművészről és karmesterről is megemlékeznek - hangzott el az eseményt bemutató sajtótájékoztatón szerdán Fertődön.

Rácz Márton, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont zenei vezetője elmondta, hogy az improvizáció mindig is fontos elme volt a zeneművészetnek, aminek a mai megfelelője a dzsessz. A cél, hogy Eszterháza olyan zenei csemegéket nyújtson a látogatóknak az országban és a régióban, amelyek egyedülállóak.

A koncerteket részletezve elmondta, hogy október 13-án "kikacsintással kezdődik" a koncertsorozat. Leonard Bernstein volt az első olyan zeneszerző, akinél nem lehet szétválasztani az általa leírt kotta és az improvizáció kapcsolatát. A koncertet videobejátszások is színesítik, köztük lesznek olyanok is, amelyeket Magyarországon még nem játszottak a televíziók.

Ezen a koncerten olyan musicalekből hangzanak el darabok, mint a West Side Story, a Peter Pan vagy a Candide. Közreműködik majd a 2005-ös montreux-i énekverseny győztese, a Junior Prima-díjas énekesnő, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint.

Október 21-én Ludwig van jazz néven a Sárik Péter Trió lép fel, akik Beethoven darabjait játsszák újragondolva, de megtartva eredeti üzenetüket és hangulatukat.

A harmadik koncert október 26-án lesz Határok nélkül címmel. A Liszt- és Kossuth-díjas Borbély Mihály barátaival, Lakatos Györggyel, Oláh Kálmánnal és Horváth Balázzsal egy egyszeri és megismételhetetlen örömzenélést tartanak, ahol klasszikusokat dolgoznak fel. Ezen a koncerten mindig más művész viszi majd a prímet, a többiek pedig csatlakoznak hozzá - mondta Rácz Márton.

A zenei vezető kitért arra is, hogy az adventi időszakban november 30-án a Kaláka együttes ad koncertet a kastélyban, fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. Azon a koncerten olyan köntösbe kerülnek a Kaláka dalok, amelyek a kastély hangulatához illenek. December 8-án pedig Zsédenyi Adrienn ad unplugged koncert.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ