Idén duók lépnek fel a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon
Dátum: 2018. október 25., csütörtök, 6:16

A hangszeres duók kerülnek reflektorfénybe a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 9. és 11. között a Zeneakadémián, ahol koncertek és nyilvános mesterkurzusok is várják az érdeklődőket.

A fesztiválon német, argentin, spanyol, kubai és kínai művészek adnak koncerteket, az esti hangversenyek mellett napközben nyilvános mesterkurzusokon is lehetőség lesz találkozni a fellépőkkel - közölték a szervezők az MTI-vel.

A fesztivál vezérfonala a páros játék, mindhárom napon a hangszeres duók kerülnek reflektorfénybe. A fesztivál első napján a Solti György Kamarateremben Anja Lechner (cselló) és Pablo Márquez (gitár) duója ad koncertet, amelyen Schubert alkotásai mellett Friedrich Burgmüller német zeneszerző-zongoraművész néhány műve is elhangzik.

A második napon a Duo Virtuoso lép színpadra, a spanyol Anabel Montesinos és Marco Tamayo kubai gitárművész előadásában Boccherini, Scarlatti, Debussy, Paganini, Granados és Rodrigo művei mellet Rossini A sevillai borbély című operája nyitányának átirata is elhangzik. A fesztivál zárásaként a Zeneakadémia Nagytermében a kínai Beijing Guitar Duo mutatkozik be.

A nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Kezdeményezésére 2014. november 4. és 8. között rendezték meg az 1. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált és Versenyt Budapesten. A versenyre háromévente lehet jelentkezni, de a fesztivál minden év vége felé izgalmas koncertekkel jelentkezik. Az eseménysorozatra évről évre a világ minden tájáról érkeznek fellépők.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ