Liszt Ferenc Nemzetközi Lemez-Nagydíjat kap Lajkó István Hungarotonnál megjelent albuma
Dátum: 2018. október 25., csütörtök, 7:44

Lajkó István zongoraművész kapja idén a Liszt Ferenc Nemzetközi Lemez-Nagydíjat a Hungarotonnál megjelent, Liszt-átiratot tartalmazó felvételéért - közölte a kiadó szerdán az MTI-vel.

A Liszt Ferenc Társaság zsűrije szerint óriási vállalkozás a Faust-szimfónia Tausig-féle átirata, amelyet Lajkó István világelsőként játszott lemezre. "A kifogástalan technikai kivitelen és a zenekar illúzióját keltő gazdag hangzásvilágon túl a fenséges zene komolysága, elmélyült, koncepciózus előadása dicséretreméltó. A kísérőfüzet angol és magyar nyelven informál az átirattal, az átíróval és az előadóval kapcsolatos minden fontos tudnivalóról" - idézi a zsűri indoklását a közlemény.

Lajkó István zongoraművész 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán, számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő helyezést, vendégszerepelt Európa több országában, 2014-ben pedig ősbemutatóként adta elő Liszt Faust-szimfóniáját Carl Tausig szólózongora-átiratában. A kotta kéziratát a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont biztosította a felvételhez.

A Faust-mondakör 1830-tól kezdve egészen élete végéig foglalkoztatta Lisztet, aki Goethe és Lenau azonos témájú irodalmi alkotásai nyomán számos zeneművet komponált. Ezek közül kiemelkedik a Faust-szimfónia, Liszt fő szimfonikus műve, amelyet a szerző évtizedekig tökéletesített.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ