Liszt Ferenc Nemzetközi Lemez-Nagydíjat kap Lajkó István Hungarotonnál megjelent albuma
Dátum: 2018. október 25., csütörtök, 7:44

Lajkó István zongoraművész kapja idén a Liszt Ferenc Nemzetközi Lemez-Nagydíjat a Hungarotonnál megjelent, Liszt-átiratot tartalmazó felvételéért - közölte a kiadó szerdán az MTI-vel.

A Liszt Ferenc Társaság zsűrije szerint óriási vállalkozás a Faust-szimfónia Tausig-féle átirata, amelyet Lajkó István világelsőként játszott lemezre. "A kifogástalan technikai kivitelen és a zenekar illúzióját keltő gazdag hangzásvilágon túl a fenséges zene komolysága, elmélyült, koncepciózus előadása dicséretreméltó. A kísérőfüzet angol és magyar nyelven informál az átirattal, az átíróval és az előadóval kapcsolatos minden fontos tudnivalóról" - idézi a zsűri indoklását a közlemény.

Lajkó István zongoraművész 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán, számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő helyezést, vendégszerepelt Európa több országában, 2014-ben pedig ősbemutatóként adta elő Liszt Faust-szimfóniáját Carl Tausig szólózongora-átiratában. A kotta kéziratát a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont biztosította a felvételhez.

A Faust-mondakör 1830-tól kezdve egészen élete végéig foglalkoztatta Lisztet, aki Goethe és Lenau azonos témájú irodalmi alkotásai nyomán számos zeneművet komponált. Ezek közül kiemelkedik a Faust-szimfónia, Liszt fő szimfonikus műve, amelyet a szerző évtizedekig tökéletesített.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ