Liszt Ferenc Nemzetközi Lemez-Nagydíjat kap Lajkó István Hungarotonnál megjelent albuma
Dátum: 2018. október 25., csütörtök, 7:44

Lajkó István zongoraművész kapja idén a Liszt Ferenc Nemzetközi Lemez-Nagydíjat a Hungarotonnál megjelent, Liszt-átiratot tartalmazó felvételéért - közölte a kiadó szerdán az MTI-vel.

A Liszt Ferenc Társaság zsűrije szerint óriási vállalkozás a Faust-szimfónia Tausig-féle átirata, amelyet Lajkó István világelsőként játszott lemezre. "A kifogástalan technikai kivitelen és a zenekar illúzióját keltő gazdag hangzásvilágon túl a fenséges zene komolysága, elmélyült, koncepciózus előadása dicséretreméltó. A kísérőfüzet angol és magyar nyelven informál az átirattal, az átíróval és az előadóval kapcsolatos minden fontos tudnivalóról" - idézi a zsűri indoklását a közlemény.

Lajkó István zongoraművész 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán, számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő helyezést, vendégszerepelt Európa több országában, 2014-ben pedig ősbemutatóként adta elő Liszt Faust-szimfóniáját Carl Tausig szólózongora-átiratában. A kotta kéziratát a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont biztosította a felvételhez.

A Faust-mondakör 1830-tól kezdve egészen élete végéig foglalkoztatta Lisztet, aki Goethe és Lenau azonos témájú irodalmi alkotásai nyomán számos zeneművet komponált. Ezek közül kiemelkedik a Faust-szimfónia, Liszt fő szimfonikus műve, amelyet a szerző évtizedekig tökéletesített.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ A kritikus az a kesztyű, aki kéznek hiszi magát, és ha csak teheti, ökölbe szorul."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ