Átadták a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek díjait
Dátum: 2018. november 10., szombat, 11:05

Három művész vehette át a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) díjait, a 2017/18-as évad zenekari művésze, egyben a Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje Monoki Attila csellóművész lett, a Vásárhelyi Zoltán-díjat Fehérné Jánosi Margit szoprán és Szerdahelyi Pál bariton érdemelte ki.

A díjakat Kovács Géza, az MRME ügyvezető igazgatója adta át csütörtökön, az évad koncertje előtt a Müpában - közölte az együttes az MTI-vel.

Az énekkari és zenekari tagok titkos szavazással választják ki azokat az előadókat, akiket előző évi művészi teljesítményük alapján erre a címre leginkább érdemesnek tartanak. A díjakat három évtizede alapították, és a Magyar Rádió két emblematikus muzsikusáról nevezték el: Dohnányi Ernő a Rádiózenekar alapító karmestere, Vásárhelyi Zoltán a Magyar Rádió Énekkarának karnagya volt.

A 2017/18-as évad zenekari művésze Monoki Attila lett, aki 1978-ban végzett a Zeneakadémián, 1977-től 16 évig volt a MÁV Szimfonikus Zenekar csellóművésze, 1993-tól a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának csellóművésze. Másodszor szavazták meg az évad művészének, a MÁV Szimfonikusoknál 1985/86-ban kapta meg a kollégáktól az elismerést.

A 2017/18-as évad énekkari művésze Fehérné Jánosi Margit, aki a Zeneakadémia magánének szakán végzett Pécsett, tagja volt a Magyar Állami Népi Együttesnek, majd alapító tagként az Állami Énekkarban (későbbi nevén Nemzeti Énekkar) énekelt. A Magyar Rádió Énekkara szoprán szólamának 1990 óta énekkari művésze.

Szerdahelyi Pál felsőfokú tanulmányait a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Intézetben, majd a Zeneakadémián végezte magánénektanár, ének- és kamaraművész szakokon. 2012 novemberétől a Magyar Rádió Énekkar bariton szólamának énekkari művésze, szólistaként is gyakran hallható.

A díjátadás után a Magyar Rádió Művészeti Együttesei Az évad koncertjét tartották a Müpában. A produkcióban mintegy 500-an voltak Berlioz Te Deum művének megszólaltatásakor a színpadon. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, Énekkarát és Gyermekkórusát öt vendégkórus egészítette ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ A rossz, amit elkövetünk, nem zúdít ránk annyi üldözést és gyűlöletet, mint jó tulajdonságaink."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ