Bach művét eredetiben és dzsesszátiratban is énekli a Honvéd Férfikar
Dátum: 2018. december 17., hétfő, 9:06

A Honvéd Férfikar karácsonyi műsorában Bach művét eredetiben és dzsesszátiratban is énekli december 21-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

Az MTA Dísztermében Johann Sebastian Bach: Magnificat és Johann Sebastian Bach-Nagy László Adrián: Magnificat másképpen című műve csendül fel - hangzott el az M1 akutális csatorna csütörtöki műsorában.

Strausz Kálmán karnagy felidézte, hogy advent és karácsony ünnepi időszakának egyik legnépszerűbb zeneműve J. S. Bach Magnificatja, amely már rengeteg zeneszerzőt, a modern zeneszerzőket is megihleti. A koncerten Nagy László Adrián zeneszerző Magnificat-feldolgozását is hallhatja a közönség, Riederauer Richard vezényletével. A koncerten hallható zenemű egy teljesen új darab lesz, amit Bach inspirált - hangsúlyozta. A darabot modern zenei stíluselemek, a bluesos, funkys, gospeles és rockos stílusjegyek jellemzik.

A karnagy elmondása szerint "a két műfaj nagyon jól működik együtt". A barokk közel áll a modern zenei gondolkodáshoz, a szerkesztésmódja, a harmóniavilága és a ritmikája is rokon a mai komponisták gondolkodásával.

Felidézte, hogy mint ima, a Magnifcat már az őskeresztényeknél az Egyház hálaadó éneke volt, s azóta is imádkozzák az esti zsolozsmában, vesperásban. "Hiába egy dicsőítő himnusz, emellett rendkívül bensőséges" - mondta. A karnagy szerint, aki eljön a koncertre az talán kicsit ki tud kapcsolódni az ünnep előtti vásárlási rohamból - mondta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ Aki sohasem követ el esztelenséget, korántsem olyan bölcs, mint ahogy gondolja."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ