Bach művét eredetiben és dzsesszátiratban is énekli a Honvéd Férfikar
Dátum: 2018. december 17., hétfő, 9:06

A Honvéd Férfikar karácsonyi műsorában Bach művét eredetiben és dzsesszátiratban is énekli december 21-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

Az MTA Dísztermében Johann Sebastian Bach: Magnificat és Johann Sebastian Bach-Nagy László Adrián: Magnificat másképpen című műve csendül fel - hangzott el az M1 akutális csatorna csütörtöki műsorában.

Strausz Kálmán karnagy felidézte, hogy advent és karácsony ünnepi időszakának egyik legnépszerűbb zeneműve J. S. Bach Magnificatja, amely már rengeteg zeneszerzőt, a modern zeneszerzőket is megihleti. A koncerten Nagy László Adrián zeneszerző Magnificat-feldolgozását is hallhatja a közönség, Riederauer Richard vezényletével. A koncerten hallható zenemű egy teljesen új darab lesz, amit Bach inspirált - hangsúlyozta. A darabot modern zenei stíluselemek, a bluesos, funkys, gospeles és rockos stílusjegyek jellemzik.

A karnagy elmondása szerint "a két műfaj nagyon jól működik együtt". A barokk közel áll a modern zenei gondolkodáshoz, a szerkesztésmódja, a harmóniavilága és a ritmikája is rokon a mai komponisták gondolkodásával.

Felidézte, hogy mint ima, a Magnifcat már az őskeresztényeknél az Egyház hálaadó éneke volt, s azóta is imádkozzák az esti zsolozsmában, vesperásban. "Hiába egy dicsőítő himnusz, emellett rendkívül bensőséges" - mondta. A karnagy szerint, aki eljön a koncertre az talán kicsit ki tud kapcsolódni az ünnep előtti vásárlási rohamból - mondta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Aki meg akarja ismerni a népek lelkületét, tanulmányozza a kölcsönkönyvtárakat."
Hauff
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ