Nagy sikerrel vendégszerepelt a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Franciaországban
Dátum: 2018. december 17., hétfő, 22:27

Nagy sikerrel vendégszerepelt Franciaországban Vashegyi György karmester vezetésével a Purcell Kórus és a korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekar: kedden Versailles-ban, a Királyi Kápolnában, szerdán pedig Párizsban, a Szent Rókus-templomban - tájékozatta az MTI-t Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.

A közönség mindkét este hosszú tapssal jutalmazta az együtteseket. A koncertek műsorán Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumának 1-3-5-6. kantátái szerepeltek. Csütörtökön a Párizsi Magyar Intézet vendégei voltak az együttesek, ahol Magyar és német lutheránus barokk zene 1690 körül: Strattner és Buxtehude című koncertprogramjukkal léptek fel.

A két együttes 2016-ban már nagy sikert aratott francia barokk operaműsorral a Versailles-i Királyi Operaház színpadán. Akkor a Versailles-i Barokk zenei központtal együttműködésben megvalósult, Un Opéra pour Trois Rois (Opera három királynak) című különleges programjukkal vívták ki a közönség és a szakma elismerését.

Idén a régóta repertoárjukon lévő, népszerű Karácsonyi oratóriumot tűzték műsorra. Bach monumentális művéből négy kantáta (az 1-3-5-6. számú) hangzott el, neves francia és magyar szólisták (Hasnaa Bennani - szoprán, Anthea Pichanik - alt, Szigetvári Dávid - tenor és Victor Sicard - basszus), valamint a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar tolmácsolásában, Vashegyi György vezényletével.

A Párizsi Magyar Intézetben rendezett különleges koncert lehetőséget adott az 1645-ben Magyarországon, magyarként született - s akkor Európa zenei élvonalához tartozó, ám mára teljesen elfelejtett - Georg Christoph Strattner művészetével való találkozásra. A nagy sikert aratott koncert előtt Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke bemutatta az intézmény működését is a megjelenteknek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ A kritikus az a kesztyű, aki kéznek hiszi magát, és ha csak teheti, ökölbe szorul."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ