A Kodály-év záróeseményeként nemzetközi szimpóziumot rendeztek a Zeneakadémián
Dátum: 2018. december 19., szerda, 19:21

A Kodály-év záróeseményeként nemzetközi zenepedagógiai szimpóziumot rendeztek a hétvégén Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Az esemény keretében mutatták be a Kodály mindenkié című dokumentumfilmet, valamint az Ötven év üzenete - Kodály Zoltán zenepedagógiai öröksége Magyarországon és a nagyvilágban című kötetet.

A Zeneakadémia fogta össze a 2017-es Kodály-emlékév eseményeit, amelynek keretében számtalan programot rendeztek világszerte Kodály zenéjének és pedagógiai módszerének népszerűsítésére - idézte fel az M1 aktuális csatorna keddi műsorában Vigh Andrea, Liszt Ferenc-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia rektora.

Mint mondta, az emlékév hétvégi záróeseményén mutatták be azt az egy éven keresztül forgatott, 100 perces dokumentumfilmet, amely arról szól, hogy ma a világban hogyan értelmezik és hogyan valósítják meg, hogyan adják át a gyakorlatban a Kodály módszert.

"Egy olyan kincs van a kezünkben, amivel meg lehet fogni egészen kicsi korban a gyerekeket, és a maga természetes útján teljesebb embert tudunk faragni belőlük (...)" - hangsúlyozta.

Ismertetése szerint a nemzetközi konferencián mutatták be az Ötven év üzenete - Kodály Zoltán zenepedagógiai öröksége Magyarországon és a nagyvilágban - című tanulmánykötetet is. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiadványa bemutatja Kodály örökségét, zenepedagógusi tevékenységét, a Kodály-módszert, emellett abba is betekintést nyújt, hogy mi minden történt Kodály halála óta Magyarországon, az ő szellemében.

A kötet végén külföldi zenetanárok vallanak arról, hogyan formálta át gondolkodásmódjukat a kodályi elvekkel való megismerkedés, és hogyan alkalmazzák a módszert hétköznapjaikban.

Vigh Andrea a hazai gyakorlatot ismertetve elmondta: több mintaiskolát indítottak el az országban, amely óvodáskortól kezdi felépíteni a Kodály-módszert. A pedagógiai program során figyelembe veszik a mai gyermekek környezetét, társadalmi viszonyait is - hangsúlyozta. Példaként említette, hogy a kor igényeihez igazodva online felületet nyitottak, ahol a pedagógusok megtalálják a tanórákhoz kapcsolódó segédanyagokat, emellett létrejött egy songbook is, ami több mint ezer dalt tartalmaz diákok számára.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„ Aki meg akarja ismerni a népek lelkületét, tanulmányozza a kölcsönkönyvtárakat."
Hauff
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ