Az aprószentek emlékére ad koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusa
Dátum: 2019. január 14., hétfő, 9:53

Az aprószentek emlékére ad koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusa január 15-én a Zeneakadémián Martin Haselböck vezényletével - hangzott el az M5 kulturális csatorna Kult30 című csütörtöki műsorában.

Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője az adásban elmondta: a koncerten két nagy Michael Haydn-mű és a virtuóz C-dúr trombitaverseny, majd az öt évvel idősebb Joseph Haydn A megváltó hét szava a keresztfán című alkotásának részletei és az e-moll "Gyász" szimfónia hangzik el.

A hangversenyen közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusa (megbízott karigazgató Walter Judit), Borsódy László (trombita), valamint Zemlényi Eszter, Ducza Nóra és Meláth Andrea (ének).

Kovács Géza hozzátette: a műsor tervezésekor az lebegett a szemük előtt, hogy ezek a ritkán hallható művek megszólaljanak Budapesten is, így készülve a következő nagy keresztény ünnepre. A szerzőkről és a karmesterről elmondta: bár Joseph Haydn nagyobb pályaívet rajzolt le, Michael Haydn-t kora és a későbbi zenetörténet is az egyik legnagyobb egyházzenei szerzőként tartja számon, Martin Haselböck pedig korunk egyik legnagyobb egyházzenésze. A gyermekkórus fontosságát jellemezve rámutatott, hogy a női karhoz képest sokkal áttetszőbb, csilingelőbb, könnyedebb hangzást ad, és ez páratlan élményt nyújt.

Kiemelte: nem csupán ilyen drámai és nagyon szomorú műveket tudnak előadni, de véleményük szerint a zenének, amit művelnek, nemcsak a könnyed szórakoztatás, hanem néha a legmélyebb katarzis is a küldetése.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„ Hogy szerelmes vagy, az nem ok arra, hogy szeressenek."
Hippolyte Taine
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ