Fennállása 50. évfordulóját ünnepli a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus
Dátum: 2019. január 24., csütörtök, 11:12

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli idén a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus. Az együttes a jubileumi sorozatát január 22-én, kedden az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban Szolnok város magyar kultúra napi ünnepségén kezdi el két, szintén ötvenéves jubileumát ünneplő együttessel, a Légierő Zenekar Szolnokkal és a Szolnoki Népdalkörrel - számolt be a kórus igazgatója kedden Szolnokon.

Molnár Éva - aki épp harminc éve karnagya az együttesnek - a jubileumi programokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a keddi Aranylakodalom című előadáson a három együttes mellett hallhatja a közönség Kacsó Hanga Borbála népdalénekest, fellép a Sodrás Népzenei Kisegyüttes, valamint a Cuháré Néptáncegyüttes is.

Kiemelte: bár az ünneplést már januárban elkezdődik, valójában a jubileumi évad 2019. augusztus 1-jén indul és 2020. július 31-ig tart.

A szolnoki programokról elmondta: folytatódnak a Tisza Moziban tartott rendezvények, a Hangképek összművészeti randevú sorozat keretében február 11-én Finn estre, május 13-án Magyar estre várják az érdeklődőket.

Február 16-án a szolnoki református templomban tartandó Hangverseny a templomért című előadás során a Bartók kóruson kívül öt másik együttes is fel fog lépni.

Március 11-én a szolnoki városháza dísztermében Are you happy? címmel adnak koncertet. Az előadást a szolnoki fellépés előtt, március 7-én Budapesten, a Zeneakadémián is bemutatják majd.

A kórusvezető arról is beszámolt, hogy március 23-ra, a Bartók Rádió Napjára is meghívást kaptak. Ez alkalomból egy négy koncertből álló sorozat indul útjára Négy évszak címmel. A női kórus a tavaszi repertoárjából ad válogatást, amelyet a rádió közvetít. A tavaszit követi majd egy nyári, őszi és egy téli hangverseny is - tette hozzá.

Május 25-én Szolnokon, a Belvárosi templomban, május 29-én pedig a Budapest Országúti Szent István első vértanú templomban a női kar alapításának ötvenéves évfordulójára Andorka Péter zeneszerző által írt, Missa Secunda című ünnepi mise ősbemutatóját tartják.

Molnár Éva szólt a Semmelweis-opera előadásairól is, amelyben fontos szerepe van a női karnak.

A darab premierje 2018 júniusában a Bartók Plusz Operafesztiválon volt a Budapesti Operettszínház előadásában. Ezt követően 2018 őszén a Budapesti Operettszínházban voltak előadások és novemberben kezdődött a darab országos turnéja. Januárban Debrecenben láthatta a közönség az előadást, március 18-án Kecskeméten, március 27-én és 28-án Budapesten, április 2-án Kaposvárott, április 5-én Hódmezővásárhelyen adják elő a művet.

Hozzátette: terveik szerint a Semmelweis-opera erdélyi turnéra is indul, továbbá szeretnének egy szolnoki előadást is, jelenleg a tárgyalások zajlanak.

Molnár Éva kiemelte: négy témában folytatódik az ifjúsági sorozat. A témák közül az első a Hazádnak rendületlenül nevet kapta, amelyet egy rajzfilmslágerekről szóló sorozat követ. A Kodály Zoltán gyermekkari műveiből összeállított sorozatot főiskolákon, egyetemeken a leendő pedagógusoknak mutatják majd be. A költészet napi műsorokat a Szolnoki Szigligeti Színház művészeivel közösen adják elő.

A kórusvezető a következő évadról elmondta: folytatódnak majd az oratorikus hangversenyek, több nagy zenekart is a partnereik között üdvözölhetnek majd. Lesznek a capella koncertek is. Az őszt egy firenzei kórusversenyen történő fellépés színesíti majd - számolt be.

A női kar névadója, Bartók Béla emlékére a kórus műveltségi vetélkedőt hirdet meg gyermekeknek hamarosan, amelynek díjátadója március 25-én, a zeneszerző születésének napján lesz.

Molnár Éva elmondta: február 1-jén múltidézésre várja a kórust és azokat a kollégáit, akikkel együtt dolgozott.

Szólt arról is, hogy Szolnok hét várossal kötött kulturális együttműködést: Balatonfüreddel, Kecskeméttel, Váccal, Komárommal, Gyulával, Debrecennel és Győrrel. A Bartók kórus ezen városokban rendezendő fesztiválon vagy ezen városokban működő együttesekkel lép majd fel.

Molnár Éva elmondta: a jubileumi évet egy kiadványban és egy filmben is szeretnék megörökíteni, a jubileumi év szervezésében részt vesz a Bartók Béla Kamarakórus Alapítvány.

A sajtótájékoztatón kiosztott kiadvány szerint a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus Magyarország egyetlen hivatásos női kamarakórusa, amelyet Szolnok Város Tanácsa 1969-ben alapított, azóta is hivatásos együttesként működik. Fenntartója alapítás óta Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, működéséhez támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A hivatásos együttest Buday Péter alapította. Az első húsz évben Bali József és Molnár László karmesterek, Egyedné Berényi Bogáta és Vajna Katalin karnagyok, majd 1989-től napjainkig Molnár Éva vezeti a női kart.

A kórus 2017. július 1-jétől önálló költségvetési szervként működik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ