Az Emmi saját halottjának tekinti Várnagy Attila fagottművészt
Dátum: 2019. január 31., csütörtök, 11:59

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti a január 14-én elhunyt Várnagy Attila fagottművészt, az Országos Filharmónia pécsi kirendeltségének vezetőjét.

Várnagy Attila gyors lefolyású, súlyos betegség után január 14-én este, 79 éves korában halt meg - közölte a minisztérium szerdán az MTI-vel.

Várnagy Attila Pécsett született 1940-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán Dulánszky Rajmund növendékeként szerzett fagott- és szolfézstanár, valamint zenekari fagott művész diplomát. A művész 1958-tól volt a Pécsi Filharmonikus, majd 1984-től a Pécsi Szimfonikus Zenekar és 1964-től negyven éven át a Mecsek Fúvósötös tagja. Édesapjától, Várnagy Viktortól 1981-ben, huszonöt év után vette át az Országos Filharmónia pécsi kirendeltségének vezetését, huszonkilenc esztendőn át szervezte a régió koncertéletét. Dél-Dunántúlon a Filharmónia története összeforrt a Várnagy névvel két generáción, s több mint fél évszázadon át.

Az 1990-es években a nemzetközi hírű Budapesti Strauss Zenekar fagottosa volt, tevékenységét helyi és állami kitüntetésekkel ismerték el, 2010-ben 70. születésnapja alkalmából kapta meg Pécs városától a Pro Civitate díjat, s ugyanebben az évben jutalmazták művészi életútját a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ A művész legnagyobb földi jutalma a kollégák irigysége."
Varnus Xavér
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ