Martin Fröst klarinétművész lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal
Dátum: 2019. február 5., kedd, 9:03

Martin Fröst svéd klarinétművész lép fel a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar koncertjén Kirill Karabics vezényletével csütörtökön a budapesti Zeneakadémián.

Az esten Sztravinszkij Pulcinella szvitje, Rahmanyinov III. (a-moll) szimfóniája és Aaron Copland Klarinétversenye hangzik el - közölte a zenekar hétfőn az MTI-vel.

A Pulcinella Sztravinszkij neoklasszikus korszakának emblematikus darabja, amelyben Pergolesi és más szerzők régi dallamai szólalnak meg modern hangköz-súrlódásokkal, szellemes ritmusokkal tarkítva. A balett zenéjéből a szerző 1922-ben nyolctételes zenekari szvitet állított össze.

Aaron Copland (1900-1990) Klarinétversenye 1947-48-ban keletkezett Benny Goodman amerikai jazzklarinétos felkérésére. Ősbemutatója 1950-ben volt New Yorkban, a megrendelő szólójával és Reiner Frigyes vezényletével. Dallamvilágában számos hagyományos stíluselem vegyül észak- és dél-amerikai szórakoztató zenei hatásokkal.

Rahmanyinov III. szimfóniája 1936-ban született, első tétele teljesen szabályos szonátaforma, könnyen azonosítható melléktémával, kidolgozási résszel és visszatéréssel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Amikor fiatalabb voltam, mindenre emlékeztem, akár megtörtént, akár nem."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ