Martin Fröst klarinétművész lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal
Dátum: 2019. február 5., kedd, 9:03

Martin Fröst svéd klarinétművész lép fel a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar koncertjén Kirill Karabics vezényletével csütörtökön a budapesti Zeneakadémián.

Az esten Sztravinszkij Pulcinella szvitje, Rahmanyinov III. (a-moll) szimfóniája és Aaron Copland Klarinétversenye hangzik el - közölte a zenekar hétfőn az MTI-vel.

A Pulcinella Sztravinszkij neoklasszikus korszakának emblematikus darabja, amelyben Pergolesi és más szerzők régi dallamai szólalnak meg modern hangköz-súrlódásokkal, szellemes ritmusokkal tarkítva. A balett zenéjéből a szerző 1922-ben nyolctételes zenekari szvitet állított össze.

Aaron Copland (1900-1990) Klarinétversenye 1947-48-ban keletkezett Benny Goodman amerikai jazzklarinétos felkérésére. Ősbemutatója 1950-ben volt New Yorkban, a megrendelő szólójával és Reiner Frigyes vezényletével. Dallamvilágában számos hagyományos stíluselem vegyül észak- és dél-amerikai szórakoztató zenei hatásokkal.

Rahmanyinov III. szimfóniája 1936-ban született, első tétele teljesen szabályos szonátaforma, könnyen azonosítható melléktémával, kidolgozási résszel és visszatéréssel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Semmi más nem vagy, mint az életed."
Sartre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ