Brahms és Sosztakovics művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikusok előadásában
Dátum: 2019. február 12., kedd, 10:14

Brahms és Sosztakovics művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában, Hartmut Haenchen vezényletével és Baráti Kristóf hegedűművész szólójátékával csütörtökön a Müpában.

A hangversenyen Brahms D-dúr hegedűversenye és Sosztakovics VIII. szimfóniája hangzik el - közölte az együttes az MTI-vel.

A sötét hangvételű, az ideológiai előírások ellenére tragikus kicsengésű VIII. szimfónia a Sztálingrád alcímet viseli, a második világháború és az egész világtörténelem talán legvéresebb csatájának emlékére. Az öttételes kompozíció nem felelt meg a hivatalos kultúrpolitika elvárásainak, ahogyan a teljes műben oly gyakori komor, elégikus hangvétel sem: a szerzőt elmarasztalták, a VIII. szimfónia pedig 1956-ig száműzetett hazájának koncertéletéből.

Brahms egyetlen hegedűversenyét barátja, Joachim József, a 19. század egyik legnagyobb hegedűművésze számára komponálta. A mű 1878 nyarán keletkezett, ősbemutatóját 1879-ben, újév napján tartották Lipcsében a szerző vezényletével és Joachim szólójával. Az esten az örökzöld hegedűversenyt Baráti Kristóf szólaltatja meg, aki az 1703-ban készült "Lady Harmsworth" nevű Stradivari hegedűn játszik, amelyet a Chicagói Stradivari Társaság bocsátott a rendelkezésére.

A művet pénteken a Pesti Vigadóban is előadják Beethoven V. szimfóniája mellett.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ A tehetséges gyermekek szülei hisznek az örökléstanban."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ