Jan Vogler csellóművész és a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában
Dátum: 2019. március 21., csütörtök, 10:03

Rameau, Saint-Saëns és Bruckner művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén Jan Vogler csellóművész szólójátékával, Hamar Zsolt vezényletével pénteken a Müpában.

Az esten Rameau A gáláns indiák című szvitje, Saint-Saëns I. csellóversenye és Bruckner IV. szimfóniája hangzik el - közölték a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

A gáláns indiák című opera négy felvonása egzotikus vidékeken - Törökországban, Peru inkái közt, egy perzsa virágfesztivál forgatagában és az amerikai indiánok földjén - játszódik. A szerző a tételekből a felvonások tartalmát követő zenekari szvitet is összeállított.

Camille Saint-Saëns 1872-ben, harminchét éves korában írta meg első csellóversenyét, amely napjainkban is egyik legnépszerűbb műve. A francia romantikus szerző alkotását az esten Jan Vogler német muzsikus szólaltatja meg Stradivari-hangszerén.

Anton Bruckner zeneszerzői életművének legfontosabb pilléreit monumentális szimfóniái képezik. Tíz befejezett és az utolsó, befejezetlen szimfóniája közül az egyik legkedveltebb a "romantikus" IV. szimfónia, amely tele van lélekmelengető dallammal és átható erővel. Az osztrák szerző nagyszabású, magával ragadó mesterműve a zenekarnak igazi kihívást, a közönségnek pedig semmihez sem hasonlítható akusztikai élményt tartogat.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ A probléma csak ennyi: művész tudsz-e maradni, miközben felnőtté válsz, mert minden gyermek művész."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ