Olasz zenészek a kecskeméti Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztiválon
Dátum: 2019. március 27., szerda, 10:06

Az idei, kecskeméti 28. Nemzetközi Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál újdonsága, hogy a magyar fellépők mellett a legjobb olasz zenészek közül lesznek néhányan a nagymúltú fesztivál vendégei - tájékoztatta Ittzés Tamás, a Bohém Ragtime Jazz Band tagja, a fesztivál szervezője az MTI-t.

Elmondta: március 29-én, a péntek esti koncerten dob nélküli formációk lépnek fel. Mauro L. Porro fiatal milánói zenészt, a klasszikus jazz legnagyobb tehetségei között tartják számon. Most a nagyzenekar tagjaiból álló kvartettjével érkezik Magyarországra, és ebben a felállásban nemcsak a dob hiánya érdekesség, hanem a hegedű vezető szerepe is.

Az est során színpadra lép a Szalóky Classic Jazz Sunday is. A kvartett a vasárnapi spontán "együttmuzsikálásokból" nőtte ki magát, és mára tagjairól egytől egyig elmondható, hogy a legjobb magyar zenészek közé tartoznak - fogalmazott Ittzés Tamás.

A fesztivál másnapján, március 30-án délután a Zongorashow keretében két virtuóz jazzpianista, a milánói Mauro L. Porro és a római Luca Filastro mutatja be a swingzongorázás sokoldalúságát. Filastro komplex zongorázása könnyen felismerhető hihetetlen swing-, blues- és improvizációs érzékéről.

Szombaton este a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band legújabb lemeze anyagából ad ízelítőt. A magyar együttes nyolc tagja tizenhat hangszeren játszik, és nemcsak zenekari hangzásuk, de a repertoárjuk is meglehetősen változatos. A zenekar vendégeként az ifjú olasz zongoristavirtuóz, Luca Filastro is színpadra lép.

Az est során hallhatóak lesznek a swingkorszak népszerű énekegyüttese, az Andrew Sisters hagyományaira támaszkodó magyar énekes csapat, a tavalyi Jazzfőváros fesztiválon már kitörő sikert aratott Vintage Dolls tagjai is.

A szervező beszámolt arról is, hogy a Bohém Fesztiválnak szokás szerint ingyenes programjai is lesznek: az esti koncertek előtti swingtánctanítás, majd a koncerteket követő hajnalig tartó örömzene.

Ingyenesen látogatható lesz továbbá a 28. Bohém Fesztivál keretén belül március 30-án, szombaton délelőtt megrendezendő III. Országos Jazzműveltségi Vetélkedő döntője is, ahol 3-3 általános és középiskolás csapat méri össze tudását.

A 28. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál március 31-én, vasárnap ezúttal is jam session-nel, örömzenével zárul.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„Mire az ember megöregszik, a gyertya többe kerül, mint a születésnapi torta."
Bob Hope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ