New Yorkban lép fel a hétvégén a Budapesti Fesztiválzenekar
Dátum: 2019. április 4., csütörtök, 10:01

New Yorkban ad koncertet pénteken és szombaton a Budapesti Fesztiválzenekar. A Carnegie Hallban a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórussal és a Pro Musica Leánykarral, valamint Sebestyén Mártával, Komlósi Ildikóval és Cser Krisztiánnal lép fel a zenekar, amely Bartók-műsorával a Párizsban rendezett magyar tematikus hétvégén is nagy sikert aratott.

A Budapesti Fesztiválzenekar visszatérő vendég a világ legjelentősebb koncerttermeiben, így a New York-i Carnegie Hallban és a párizsi Philharmonie de Paris-ban is, ahol két-két estén azonos műsorral léptek-lépnek a közönség elé. Az első esten A csodálatos mandarin című zenekari szvit és a Concerto zenekarra című mű mellett Bartók Béla kórusművei szerepelnek a programban, amelyeket a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus és a Pro Musica Leánykar közreműködésével adnak elő. A Concerto az első darab, amelyet Bartók Amerikában komponált - emeli ki a zenekar ajánlója, felidézve, hogy az Egyesült Államokban Bartók három évig egyetlen művet sem szerzett fájó honvágya miatt.

A második est első fele formabontó: a zenekar egymás mellé állítja az eredeti, Bartók által gyűjtött népzenét és a zeneszerző kompozícióit Sebestyén Márta közreműködésével. Az est második felében A kékszakállú herceg vára című opera csendül fel Cser Krisztián és Komlósi Ildikó közreműködésével.

A Hamburgot és Luxembourgot is érintő turnén Fischer Iván karmester betegsége miatt Káli Gábor mutatkozhatott be a zenekar élén. A fiatal karnagy 2018-ban elnyerte a Hongkongi Nemzetközi Karmesterverseny első díját és a zenekar díját és a Salzburgi Fesztivál rangos karmesterversenyén is első lett, így 2019-ben már a Bécsi Rádiózenekar élén debütálhat a világhírű Salzburgi Ünnepi Játékokon.

Párizsban is most először lépett fel, ahol a Müpa együttműködésével rendezett magyar zenei hétvégén szombaton és vasárnap is nagy sikert aratott a 2000 férőhelyes Philharmonie de Paris közönsége előtt.

A Philharmonie de Paris, a Cité de la Musique és a Müpa együttműködésében megvalósult tematikus hétvégén minden a magyar kultúráról, a magyar zeneművészet páratlan gazdagságáról szólt - hangsúlyozta a Müpa szerdai közleménye.

Mint írták, a Cité de la Musique koncerttermében szintén teltház és tapsvihar köszöntötte Balogh Kálmán cimbalomművészt és zenésztársait, nagy sikerű koncertet adott Lakatos Mónika és a Romengo, számtalan kísérőprogram adott ízelítőt a Kárpár-medence népzenei kincseiből, a francia kórusok és együttesek kamarazenekari koncertjein világhírű magyar zeneszerzők, többek között Kodály, Bartók, Bárdos és Ligeti művei csendültek fel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Nem szívesen kötelezem el magam a Mennyország vagy a Pokol mellett, mert itt is, ott is vannak barátaim."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ