Olasz és francia szerzők műveiből ad koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Dátum: 2019. április 9., kedd, 13:52

Olasz és francia szerzők műveiből ad koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kedden a Zeneakadémián.


A különleges előadáshoz egy világhírű olasz karmestert és egy francia zongoristát hívtak vendégül - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A koncerten Sesto Quatrini olasz szerzők kompozíciói mellett Ravel G-dúr zongoraversenyét vezényli, a szólista Jean-Efflam Bavouzet, Ravel művészetének avatott specialistája lesz.

Igric György, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek művészeti vezetője a műsorban elmondta: az a szándékuk, hogy a világ vezető művészeit rendszeresen meghívják a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez. A mostani koncerthez olyan művészeket hívtunk, akik ebben a zenei világban igazán otthonosan mozognak - tette hozzá.

Jean-Efflam Bavouzet zongoraművész elmondta, hogy már számos nagyszerű magyar zenésszel fellépett, és nagyon közel áll a szívéhez Magyarország. Mint mondta, a zenekarral és Sesto Quatrini karmesterrel ez lesz az első együttműködése, így nagy várakozással tekint a fellépés elé.

Kiemelte, hogy Ravel műveit tökéletes arányok jellemzik, erős érzéseket közvetítenek, néha a zene szinte elviselhetetlen feszültséget, szenvedélyt gerjeszt, ugyanakkor finomság, költészet, elegancia jellemzi. A darabok struktúrája Mozart műveihez hasonlít leginkább, különösen Ravel G-dúr zongoraversenye, amelyet játszani fogunk - jegyezte meg.

Sesto Quatrini karmester elmondta, hogy először lép fel Magyarországon. "Nagy öröm ez számomra, hiszen Magyarországot és Budapestet az egyik legfontosabb kulturális helyszínnek tekintem a világon" - fogalmazott. Mint mondta, óriási élmény számára a közös munka a zenekarral és a kórussal, öröm számára olyan művészekkel zenélni, akik nemcsak nagy tudásúak, hanem sok szenvedély is van bennük.

Igric György elmondta: a programban két szakrális mű is helyet kapott, olasz zeneszerzők, Respighi és Verdi kompozíciói. Hasonló bennük, hogy mindkettő mű eredetileg más kontextusban készült - jegyezte meg, hozzátéve, hogy Respighi Templomablakok című szimfonikus költeményének tételei eredetileg zongoradarabokként készültek, ezeknek a címei csak utólag kerültek a kompozíciókhoz, így egészen különleges hangulatvilág jelenik meg, amelyben a Menekülés Egyiptomból című tétel után következik Szent Mihály arkangyal harca a sárkánnyal, majd megidézi a zene Szent Klára, végül pedig Szent Gergely alakját. A négy szent ének, a Quattro pezzi sacri, Verdi kései műve pedig eredetileg négy különálló darab volt, és csak az utókor illesztette őket úgy össze, hogy ma már mindenki együtt adja elő ezt a négy tételt.

Mint mondta, a Dohnányi-bérlet keretében hallható koncert az egyik zárása az idei évadnak, és már hirdetik a következő szezon bérleteit.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ A világ nagy eseményeinek a története jóformán nem egyéb a bűntettek történeténél."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ