Berlioz és Rachmaninov műveiből ad koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Dátum: 2019. május 9., csütörtök, 10:37

Berlioz és Rachmaninov műveiből ad koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara május 14-én a Müpában.

Színes és gazdag tavaszi, nyár eleji csokor várja jövő kedden a közönséget a Müpában - harangozta be a koncertet az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetője. Hozzátette: a koncert egyben jubileumi bérletük záróhangversenye lesz, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ebben az évadban ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját.

Ismertetése szerint a romantikus est műsorán elhangzik Rachmaninov egy korai műve, a Tavasz című kantáta, az érett Berlioz gyönyörű hat dalból álló Nyári éjszakák ciklusa és végül Rachmaninov Harangok című kantátája.

"A hallgatók számára talán az a különlegesség, hogy miközben hetven év van a két szerző születése között, alig érezni stílusbeli különbséget" - emelte ki Kovács Géza, aki a művek keletkezése kapcsán felidézte, hogy Rachmaninov Tavasz című kantátája egy Nyekraszov-költemény ihletésére született meg. A költemény egy kapcsolatában csalódott, féltékeny férjről szól, aki arra készül, hogy megölje hűtlen asszonyát. A történet közben kitavaszodik és ez megbékíti a megcsalt férjet.

Berlioz dalciklusában Théophile Gautier verseit zenésítette meg, a darabok a tavaszról, a szerelemről, a nyárról és a gyászról szólnak.

A koncert utolsó művét, a Harangok című kantátát, Edgar Allan Poe versének orosz fordítására komponálta Rachmaninov. A darabot a zeneszerző gyermekkori emlékei ihlették: az orosz templomok harangjainak zengése-bongása.

Kovács Géza úgy vélekedett, a koncerten olyan gyönyörű romantikus művek csendülnek fel, amelyek könnyen befogadhatóak, a kevésbé zeneértő hallgatóságnak is nagy élményt nyújtanak.

A koncerten, amit Kesselyák Gergely vezényel, közreműködnek Molnár Ágnes, Fekete Attila és Szemerédy Károly énekes szólisták.

Kovács Géza elmondta azt is, hogy a koncertet a Bartók Rádió ezúttal is élő egyenes adásban közvetíti.

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) a következő évadban hét bérletet indítanak útjára, világhírű hazai és külföldi fellépők közreműködésével - tette hozzá.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Aforizmák
„ ...a női ösztönök hamarabb találkoznak, és hamarabb jutnak egyezségre, mint a férfiak értelme."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ