Három földrész 14 országából érkeznek a versenyzők az idei Bartók Világversenyre
Dátum: 2019. május 28., kedd, 10:04

Három földrész 14 országából érkeznek a versenyzők az idei Bartók Világversenyre, amelynek élő fordulói szeptember 9-én kezdődnek, a zenekari döntőt 14-én rendezi a budapesti Zeneakadémia.

A Bartók Világverseny 2019-es zongora fordulójára a világ minden tájáról, egyebek mellet Izlandról, Tajvanról, Oroszországból, Svájcból és Japánból is érkezett jelentkezés. A verseny zongora fordulója díjkiosztó gálahangversennyel zárul, amelyen a Nemzeti Filharmonikusokat Hamar Zsolt vezényli.

A Zeneakadémia előzsűrije - Dráfi Kálmán tanszékvezető egyetemi tanár, valamint Eckhardt Gábor és Falvai Katalin zongoraművész - 38 indulót választott az első körben továbbjutó versenyzők közé. A jelentkezőknek egy megadott Bartók-szvit részletének és egy szabadon választott Liszt-etűdnek a videofelvételét kellett beküldeniük az első, válogató fordulóba - közölte a Zeneakadémia hétfőn az MTI-vel.

Az elődöntő repertoárján meghatározó jelentőségű Bartók-művek mellett főként Liszt, Dohnányi és Brahms darabjai szerepelnek. A középdöntőbe jutottaknak egy Bartók-zongoramű és egy bécsi klasszikus zongoraszonáta mellett elő kell adniuk a verseny 2018-as zeneszerzői fordulójának egyik győztes művét, Dobos Dániel Drumul Dracului vagy Stark János Mátyás Toccata című zongoradarabját.

A döntőben a századforduló francia és orosz zeneszerzők kompozíciói, valamint romantikus művek választhatók, a nagydöntő három versenyzőjétől pedig Bartók- vagy Liszt-zongoraversenyt hallhat majd a közönség és a rangos nemzetközi zsűri.

A kilenctagú zsűri munkájában részt vesz a Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia Zongora Tanszékének vezetője; Bartók Béla életművének egyik legnagyobb kutatója, Tallián Tibor Erkel-díjas zenetörténész; Andrej Korobejnyikov népszerű ifjú orosz zongoraművész; a világszerte elismert, dél-koreai születésű Steinway-művész, Klara Min, a Manhattan School of Music tanára; a kubai zongorairodalom briliáns darabjainak interpretálójaként is ismert amerikai-orosz Alexandre Moutouzkine; a kiemelkedő norvég zongorista, Einar Steen-Nokleberg; Muza Rubackyté litván zongoraművész, zenepedagógus; valamint az autentikus Liszt- és Bartók-értelmezéseiről is híres japán zongorista, Kendzsi Watanabe.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„A nyelv semmivel sem inkább kulturális találmány, mint mondjuk a függőleges testhelyzet."
Steven Pinker
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ