Budapesti Bach-hét - A h-moll mise keretezi a rendezvényt
Dátum: 2019. május 30., csütörtök, 6:16

A h-moll mise keretezi a 30. Budapesti Bach-hét műsorát június 3. és 9. között, az ingyenes hangversenyeknek a Deák téri evangélikus templom ad otthont.

A rendezvény fő célja Johann Sebastian Bach zenei örökségének az ápolása, az életmű teljességének a bemutatása - hangsúlyozta Kamp Salamon karnagy, a Bach-hét művészeti vezetője kedden az MTI-nek.

A Budapesti Bach-hetet minden év júniusának első hetében rendezik, a programban rendszeresen szerepel orgona-, szóló-, kamara-, oratórium- és zenekari est. Az idei rendezvényt a h-moll mise keretezi, közötte pedig a különböző estek várják a közönséget - mondta el a művészeti vezető, hozzátéve: a hagyományok szerint a zeneszámok között rövid igehirdetés hangzik el, megtartva a Bach munkáját jellemző kereteket. Kamp Salamon kiemelte: fontos, hogy az a szellemi erő, amelyet Bach művészete képvisel, megszólaljon és állandóan jelen legyen a magyar főváros életében.

A h-moll misét június 3-án és június 9-én Zemlényi Eszter szoprán, Németh Judit alt, Megyesi Zoltán tenor, Jekl László basszus, Dobozy Borbála csembalóművész, Mekis Péter orgonaművész, a Lutheránia Énekkar, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar (művészeti vezető Botvay Károly, koncertmester Pilz János) adja elő Kamp Salamon vezényletével. Kálmán Attila (Leonberg, Németország) orgonaestjét hallhatja a közönség június 4-én, másnap Ittzés Gergely fuvolaművész és Finta Gergely orgonaművész ad kamaraestet, a június 6-i hegedűesten az a-moll és a C-dúr szólószonáta hangzik el Ábrahám Márta előadásában. Christoph Bossert (Németország) orgonaestjét követően Dobozy Borbála és Elek Szilvia csembalóművészek, valamint az Aura Musicale kamarahangversenye várja az érdeklődőket.

A Bach-hagyományok a Deák téri püspöki székhelyen 115 éves múltra tekintenek vissza és szorosan összefonódtak a Lutheránia Énekkar munkásságával, amelynek középpontjában Johann Sebastian Bach zenei örökségének ápolása áll. Az énekkar történetében fontos szerepet játszott Zalánfy Aladár orgonaművész, aki Weltler Jenő karnaggyal együtt Magyarországon egyedülálló Bach-kultuszt teremtett. A Lutheránia Ének- és Zenekar művészeti vezetője 1987 óta Kamp Salamon, akinek a tevékenysége nyomán rendszeressé váltak a kantátazenés istentiszteletek és akinek a kezdeményezésére 1990-ben létrejött a Budapesti Bach-hét.

A Magyar Bach Társaság és a Pesti Evangélikus Egyházközség legjelentősebb rendezvénysorozatán minden év júniusában Johann Sebastian Bach életművének alkotásai csendülnek fel neves hazai és külföldi művészek előadásában a Deák téri evangélikus templomban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„ A hülyeség magánügy, amíg el nem mondjuk senkinek."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ