Negyedszer adják át a Petőfi Zenei Díjat
Dátum: 2019. június 21., péntek, 9:58

Tizenegy kategóriában osztják ki idén a Petőfi Zenei Díjat. A hazai könnyűzenei színtér legjobbjait immár negyedik alkalommal ismerik el, a díjátadó gála augusztus 20-án lesz Zamárdiban a Strand Fesztivál nyitónapján.

"A Petőfi Rádió a magyar könnyűzene támogatója és lejátszója, régi álmunk valósult meg, amikor három éve a VOLT Produkcióval és a Petőfi TV-vel közösen életre hívtuk a díjat. Idén az a cél, hogy a legrangosabb hazai díjátadó gálát rendezzük meg" - mondta Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója kedden Budapesten.

Lobenwein Norbert főszervező a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kétórás élő show egyfajta revü lesz, a műsorban fellép Pápai Joci, a Halott Pénz, a hiperkarma, az AWS, a USNK, az Acoustic Planet, a Useme, a RedBull Pilvaker, a francia Ofenbach. A győztesek kihirdetése után a fesztivál MOL-Petőfi Rádió Nagyszínpadán ad koncertet a brit világsztár, John Newman, zenél a Follow the Flow, lesz Necc Party és tűzijáték is az augusztus 20-i ünnep alkalmából

A Petőfi Zenei Díj gálája tavaly költözött a zamárdi Strand Fesztiválra, a showt idén is élőben közvetíti az M2 Petőfi TV és a petofilive.hu.

Mint elhangzott, a Petőfi Zenei Díj nominálásának alapját a Petőfi Rádió 2018. március 1. és 2019. március 1. között legtöbbet játszott száz magyar dala képezte. Lobenwein Norbert elmondta, hogy zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló csaknem száz tagú szakmai grémium választotta ki a kategóriák öt-öt jelöltjét.

Az év zenekara kategóriában a Bagossy Brothers Company, a Follow the Flow, a Halott Pénz, a Margaret Island és a Vad Fruttik jelölt; az év férfi előadója Ákos, Bagossy Norbert, Caramel, Marsalkó Dávid és Mező Misi közül kerül ki; az év női előadója Lábas Viki, Palya Bea, Rúzsa Magdi, Schoblocher Barbi vagy Sena lehet.

Az év videoklipje a Follow the Flow (Nem tudja senki), az Irie Maffia és Marsalkó Dávid (Hajnali kör), a Kowalsky meg a Vega és Lotfi Begi (Lehetetlen nincs), a Random Trip (Benned a fény) és a Vad Futtik (Jobb lesz a holnap) ötös egyike lesz, az év akusztikus koncertje elismerésre a Bagossy Brothers Companyt, a Blahalouisianát, a Margaret Islandet, a Paddy and the Ratset és a Pál Utcai Fiúkat jelölték.

A jelöltekre keddtől augusztus 12-ig a www.petofilive.hu/petofizeneidij oldalon szavazhat a közönség és a szakmai testület tagjai is újra voksolnak. A végeredményt az szakmai grémium és a közönség szavazatainak összessége adja. A Petőfi Zenei Díj nyertesei idén Verebélyi Diána újonnan tervezett szobrocskáit vehetik át.

Két kategóriában már korábban kiderültek a győztesek: az év felfedezettje az Acoustic Planet, az év dala Pápai Joci Az én apám című száma lett, mindketten A Dal 2019-ben nyújtott teljesítményért kapják az elismerést.

Idén négy további új kategóriában - az év szövegírója, az év gitárosa, az év ütőhangszerese és az év billentyűse - a Petőfi Rádió által összeállított öt-öt nevet tartalmazó shortlistből a korábbi életműdíjasok - Bereményi Géza, Demjén Ferenc és Tátrai Tibor - választják ki a győzteseket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ