Nemzetközi cimbalomverseny a BMC-ben
Dátum: 2019. agusztus 22., csütörtök, 21:16

Nemzetközi cimbalomversenyt rendez a Budapest Music Center (BMC), az augusztus 25-től 31-ig zajló esemény megálmodója Lukács Miklós világhírű cimbalomművész.

A nemzetközi cimbalomversenyt az UMZF Zeneszerzőverseny és a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny sikerei után hirdette meg a BMC. Cél, hogy 21. századi kontextusba helyezzék a hangszert, inspirálják a fiatal cimbalmos generációt, lehetővé tegyék új tehetségek bemutatkozását és erősítsék a nemzetközi cimbalmos közösséget - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Mint írták, a cimbalom stílusok és műfajok feletti univerzalitását hangsúlyozza a verseny két kategóriája: a klasszikus-kortárs kategória mellett a népzenét, dzsesszt és világzenét magába foglaló nyitott kategóriában is nevezhettek bármely országból azok a fiatal művészek, akik 1974. január 1. után születtek. A versenyzőknek egy legfeljebb nyolcperces bemutatkozó videóanyagot kellett készíteniük, a középdöntőbe kategóriánként tizenöt, a döntőbe három versenyző jut be.

A BMC a versenyzőknek gyakorlási lehetőséget, a középdöntő és döntő előtt helyszíni próbát, zongorakíséretet, kamarazenei kíséretet biztosít. A cimbalomverseny valamennyi fordulója nyilvános.

A 18 ezer euró összdíjazású megmérettetés zsűrijét a hazai cimbalomjátszás kimagasló művészegyéniségei, Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András alkotják, akikhez Fazekas Gergely zenetörténész és a döntőben Eötvös Péter zeneszerző, karmester csatlakozik.

A BMC Nemzetközi Cimbalomversenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Harmincig hevít a nő; aztán a bor; aztán a kemence sem."
Móra Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ