Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány közleménye
Dátum: 2019. agusztus 23., péntek, 7:41

Az idén 75 éves zeneszerzőt köszöntő album Eötvös Péter legfrissebb, szimfonikus zenekarra írt műveiből válogat négy darabot. A Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarát maga a Mester vezényli, így műveket - köztük a 2002-ben írt Jet Stream új, átdolgozott változatát, melyen a kiemelkedő svéd trombitaművész, Hakan Hardenberger működik közre szólistaként - a leghitelesebb tolmácsolásban kínálja ez a különleges összeállítás.

"Eötvöst és Mozartot összekapcsolja (.) a kompozíciós virtuozitás, az a rendkívüli zeneszerzői tudásból eredeztethető könnyedség, amellyel képesek mindenféle erőfeszítés nélkül beszélni a legkomolyabb kérdésekről. Nincs szükségük búvárruhára és oxigénpalackra, hogy a mélyből igazgyöngyöket hozzanak fel. Ha a Jet Stream a jazz levegőjét árasztja, a Dialog pedig Mozartét, akkor a Gliding a szabadságét. Ennek mintegy kontrasztjául a lemezen szereplő leghosszabb mű, az Alle vittime senza nome viszont épp a szabadság hiányáról szól. S mégis, ahogy a fuldokló menekülteket megtestesítő, expresszív hangszeres szólók Eötvös darabjában az egyéni sorsokról beszélnek, miközben a hatalmas tuttik a szenvedő közösség hangján szólalnak meg, az ember azt érzi, hogy ha a testvér lészen minden ember illúziója talán végleg odalett, a humánum nem veszett ki a világból." (Fazekas Gergely kísérőszövege nyomán)

Kiadó: Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány

(OS)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Harmincig hevít a nő; aztán a bor; aztán a kemence sem."
Móra Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ