Beethoven-szimfóniákkal indul a Kodály Filharmónia Debrecen új évada
Dátum: 2019. szeptember 17., kedd, 7:58

Beethoven-szimfóniákkal indul a Kodály Filharmónia Debrecen új évada szeptember 17-én, a zeneszerző-óriás életműve az egész szezont meghatározza, miután 2020-ban lesz születésének 250. évfordulója - jelentette be a debreceni filharmonikusok igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

Somogyi-Tóth Dániel hozzátette, hogy a jubileumhoz Debrecen hivatásos komolyzenei együttesei is csatlakoznak: az évad során hallható lesz a klasszikus mester összes szimfóniája. A bérletes hangversenyek alkalmával azonban számos más klasszikus, romantikus és kortárs remekmű is felcsendül. Mozart, Rossini, Liszt Ferenc, Ravel, Gershwin kompozícióit a Kodály Kórus és Kodály Filharmonikusok mellett olyan kiváló művészek tolmácsolják, mint Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, Szabadi Vilmos, Alexandru Agache.

Az igazgató, művészeti vezető bejelentette: vezető karmesterként visszatér az együtteshez Kollár Imre, aki 1994-től 12 éven át volt a zenekar vezető karmestere. Ezzel összefüggésben Somogyi-Tóth Dániel hozzátette: a zenekar helyzete megszilárdult, eljött az építkezés ideje. A bérek rendezésével megszűnt az elvándorlás, számos új zenész is érkezett az együtteshez.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: a Kodály Filharmónia több mint 800 millió forintból gazdálkodik évente, miután a kormány rendezte a hazai zenekarok helyzetét. A működési költség 60 százalékát kormányzati, 40 százalékát önkormányzati forrásból fedezik.

Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy az új önkormányzati ciklusban felépül a filharmonikusoknak otthont adó új zenei központ és koncertterem Debrecenben. Ugyanakkor a "mély zenei hagyományok továbbéltetéseként" a nemzetközi Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny mellett 2021-től hasonló színvonalú nemzetközi hangszeres zenei találkozó megrendezését tervezik - jegyezte meg.

Szabó Sipos Máté, a Kodály Kórus vezető karnagya kiemelte: a kórus a cappella sorozatában mutatják be a Tangót Susanna Moncayo argentin tangóénekes közreműködésével szeptemberben.

Somogyi-Tóth Dániel elmondta azt is, hogy a bérletes sorozatokban koncertet ad a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Hamar Zsolt karmesterrel az élén, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar, akiket Sir Mark Elder dirigál majd. Az évadzáró bérletes nagykoncerteket (műsorán a IX. szimfóniával) a legendás Kobajasi Kenicsiro vezényli.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ