Átadta az évad művésze díjakat a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetősége
Dátum: 2019. október 17., csütörtök, 10:42

Átadta az évad művésze díjakat a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) vezetősége, a 2018/19-es évad zenekari művésze Csikota Gergely trombitaművész, az évad énekkari művésze Tóth Klára lett.

A díjakat Kovács Géza, az MRME ügyvezető igazgatója, Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának karigazgatója és Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója adta át szerdán este, Vásáry Tamás Beethoven-koncertjének második része előtt, a Zeneakadémián - közölte az együttes az MTI-vel.

Az énekkari és zenekari tagok titkos szavazással választják ki azokat az előadókat, akiket előző évi művészi teljesítményük alapján erre a címre leginkább érdemesnek tartanak.

Csikota Gergely 2008-ban nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol az alap- és a mesterképzést is elvégezte. Egyetemi évei alatt számos alkalommal tagja volt az Európai Unió Ifjúsági Szimfonikus Zenekarának és a Gustav Mahler Jugendorchesternek. 2012-ben felvették a salzburgi Mozarteum mesterképzésére, és szintén 2012-ben próbajátékot nyert a Müncheni Filharmonikusok zenekari akadémiájára. A 2013/14-es évadban a Müncheni Szimfonikusok szólamvezetői posztjára nyert próbajátékot. A 2014/15-ös évadban a Royal Concertgebouw zenekarának állandó kisegítője lett. 2015-ben újabb sikeres próbajáték után a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara trombita szólamának vezetője lett.

Tóth Klára 1998-ban magánének-szolfézs tanári diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárképző szakán. Énekesi pályafutását a Nemzeti Énekkarban kezdte (akkori nevén Magyar Állami Énekkar). 1989. szeptember 1. óta tagja a Magyar Rádió Énekkarának. 2013-2017 között a szoprán szólam vezetője volt. Két gyermek édesanyja.

A díjátadás után a Magyar Rádió Művészeti Együttesei megtartották Vásáry Tamás három éves Beethoven-ciklusának utolsó előadását, amelyen elhangzott a G-dúr zongoraverseny Ránki Dezső szólójával, és a Krisztus az Olajfák hegyén című oratórium is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ A lelkesedés nem pótolja a tehetséget. A tehetség nem pótolja az edzést. Az edzés nem pótolja az intelligenciát."
Felirat a Minneapolisi Sportpalota főbejáratán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ