Novemberben rendezik a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt
Dátum: 2019. november 4., hétfő, 5:57

Idén 23 országból érkeznek a fiatal muzsikusok a David Popper Nemzetközi Csellóversenyre, amelyet november 11. és 15. között rendeznek Várpalotán - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi adásában.

A zenei versenyen 75 csellista, a 9-23 éves korosztály tagjai öt korcsoportban, két fordulóban mérik össze tudásukat. A megmérettetésre többek között Kínából, Dél-Koreából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Brazíliából, a Fülöp-szigetekről és Malajziából érkeznek a versenyzők - mondta el Szili Gabriella versenyigazgató a műsorban.

Hozzátette: minden korcsoportban kötelező egy Popper-etűd, a második fordulóban pedig egy másik Popper-darab, ezen kívül a zeneirodalom minden korszakát megpróbálja felöleni a verseny kiírása, hiszen Bach-szólószvitnek, versenymű-tételnek és barokk szonátának is meg kell szólalnia. "Komoly felkészültésget kíván a verseny" - hangsúlyozta.

A 7 tagú nemzetközi zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professzor emeritus, tagja Bellyeiné Horváth Györgyi gordonkatanár, Mérei Tamás gordonkaművész, Susan Moses, Li Kang Ho, Matias de Oliveira Pinto és Zdzislaw Lapinski csellóprofesszorok lesznek.

A kétévenként megtartott csellóverseny a 19. századi cseh gordonkaművészről, a Magyar Királyi Zeneakadémia tanáráról kapta a nevét. A nemzetközi verseny fő támogatója Várpalota Város Önkormányzata.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Nagyon nehéz szakítani egymással, amikor már nem szeretjük egymást."
Francois de la Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ