Jeney Zoltán zeneszerzőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti
Dátum: 2019. november 7., csütörtök, 8:18

November 15-én a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában vesznek végső búcsút Jeney Zoltán zeneszerzőtől, akit az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekint.

Jeney Zoltántól november 15-én 11 órától a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-templomban gyászmisén, majd 13.30-tól a Farkasréti Temető Makovecz-ravatalozójában vesznek végső búcsút a katolikus egyház szertartása szerint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán az MTI-vel.

A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja október 27-én, 77 éves korában hunyt el.

Jeney Zoltán tanulmányait Farkas Ferencnél végezte a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd 1967-től 1968-ig Goffredo Petrassinál tanult a római Accademia Nazionale di Santa Cecilián. Eötvös Péterrel, Kocsis Zoltánnal, Sáry Lászlóval, Simon Alberttel és Vidovszky Lászlóval 1970-ben alapították meg az Új Zenei Stúdiót, 1976-ban a Schola Hungarica tagjaként bejárta Franciaországot. Két évvel később, görögországi utazása alkalmával felfedezett egy pseudo modális skálarendszert, amelyet a To Apollo című himnuszban mutatott be. Luigi Nono meghívására 1981-ben új magyar zenei koncerteket rendezett Olaszországban, Bartók Béla születésének 100. évfordulója alkalmából.

A zeneszerző 1979-től a Magyar Zeneművészek Szövetsége elnökségének tagja, 1990-től a Magyar Zeneszerzők Egyesülete Elnökségének tagja, majd elnöke lett. Az International Society of Contemporary Music magyar képviselője volt 1990-től, a szervezetnek később alelnöke lett. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává 1993-ben választották.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Aforizmák
„ Akinek nincs szíve, az csak a fülére hallgat."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ