Mozart Requiemjét adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar
Dátum: 2019. november 8., péntek, 7:02

Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét hallgathatja meg a közönség a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar előadásában pénteken Budapesten a Gazdagréti Szent Angyalok Templomban és szombaton a székesfehérvári Prohászka Templomban.

A koncerten fellép Szalai Ágnes szoprán és Estefán Tünde alt, valamint Boros Sándor tenorista és Pintér Dömötör basszista. A zenekart Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester dirigálja - közölte a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar (MNF) csütörtökön az MTI-vel.

A két koncert az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága által létrehozott Forrás a zenének - feladat a zenésznek elnevezésű program keretében jön létre.

Az élete utolsó évében járó Mozart éppen A varázsfuvolán dolgozott, amikor egy magát megnevezni nem kívánó, titokzatos idegen jelent meg nála, hogy gyászmisét rendeljen. A zeneszerző ekkor már súlyos beteg volt, ami megakadályozta abban, hogy a gyászmisét befejezze. Halála után legkedvesebb tanítványa, Franz Xaver Süssmayr fejezte be a félbemaradt töredéket. A titokzatos megrendelőről pedig kiderült, hogy egy mindig más tollával ékeskedő, magát zeneszerzőnek kiadó arisztokrata: gróf Walsegg volt.

Mozart érett egyházi zenéjében is többnyire színpad nélküli drámaként értelmezte a latin szöveget, és - bár mindenkor szigorúan tartotta magát a liturgikus kötöttségekhez - sokkal inkább zenedrámát komponált, mint templomi művet - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ