Vajda János-ősbemutatóval ünnepel a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara
Dátum: 2019. november 15., péntek, 19:22

Vajda János Filharmóniai ünnepi nyitányának ősbemutatójával ünnepli alapításának 166. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara december elsején a Pesti Vigadóban.

Az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elhangzott, hogy a zenekart Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzője indította útjára 1853 november 20-án. Az együttes mindig is nagy hangsúlyt fordított a magyar zenetörténet kincseinek bemutatására és ápolására.

Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke a műsorban felidézte, hogy a zenekar története során rengeteg ősbemutatót tartott. Ezek között Kodály Zoltán Galántai táncok című művének bemutatóját és Gustav Mahler első szimfóniájának 1889-ben tartott világpremierjét említette Tóth László. Mint hozzátette, ezt a hagyományt folytatva a december elsejei koncertre Vajda János kortárs zeneszerzőtől rendeltek egy nyitányt.

Fejes Krisztina, a koncerten közreműködő zongoraművész beszámolt róla, hogy a hangversenyen a társaság elnök-karnagyi posztját 41 évig betöltő komponista, Dohnányi Ernő (1877-1960) Változatok egy gyermekdalra (Op. 25) című, "fantasztikusan karakteres" darabját adja majd elő.

Tóth László erről megjegyezte, hogy a komponistát "1944-ben elüldözték" az országból, ugyanakkor a zenekar haláláig annak elnök-karnagyának tekintette Dohnányi Ernőt. Ezért mostantól minden ünnepi koncerten műsorra tűznek Dohnányi-művet - hívta fel a figyelmet. Az esten Bartók Béla Román népi táncok című művének zenekari átirata is felcsendül.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ A szerelem buzgó megfeledkezés mindarról, ami rajta kívül van."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ