Várdai István gordonkaművész lett a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője
Dátum: 2020. január 15., szerda, 9:19

Várdai István gordonkaművész lett a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője, az új stratégia keretében a zenei együttes együttműködést kötött a londoni központú HarrisonParrott nemzetközi művész- és projektmenedzsment ügynökséggel - hangzott el a Liszt Ferenc Kamarazenekar (LFKZ) keddi sajtótájékoztatóján.

Körmendy-Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy a folyamatos verseny miatt a zenekar nemzetközi zenei elitben évtizedek óta stabil helye nem tekinthető állandónak, ezért folyamatosan új stratégiákra van szükség. Hozzátette, hogy a nemzetközi hírű gordonkaművész vezetésével és a komolyzenei ipar prominens képviselőjével az idei évtől partneri együttműködésbe kezdenek, ami biztosítja a zenei együttes további fejlődését.

Tugce Tez, a HarrisonParrott ügynökség vezetője örömének adott hangot, hogy az ötvenéves jubileumát ünneplő szervezet szoros kapcsolatot építhet ki a világszerte ismert csellista, zenész és kreatív szakember művészeti vezetésével működő budapesti kamarazenekarral. Hozzátette, hogy a régi hagyományokkal bíró zenekar hírnevének erősítésében partnerek kívánnak lenni a jövőben.

Várdai István gordonkaművész, a LFKZ új művészeti vezetője köszöntőjében az új perspektívák keresését emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a jövőben olyan új, innovatív, összművészeti projektekben gondolkodnak, ahol a társművészetek képviselőivel, így például a balettművészekkel is együttműködhetnek. További célnak nevezte meg a nagy szólistákkal való további együttműködést. A kamarazenekar idén jelentős németországi turnét szervez - tette hozzá.

"Várdai István személye nagyfokú szakmai biztonságot jelent majd, összetett zeneisége, holisztikus látásmódja, világviszonylatban jegyzett munkássága is inspirálja a kamarazenekar művészeit. Az eddig csak egy-egy koncertre korlátozódott együttműködést, a közös alkotást fonjuk szorosabbá" - közölte Tfirst Péter, a LFKZ koncertmestere.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult, így több mint fél évszázada állandó szereplője a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének. A 2016 óta Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. A zenei együttes a közelmúltban olyan kiváló szólistákkal lépett színpadra, mint például Misa Majszki, Emmanuel Pahud, Vagyim Gluzman vagy Borisz Berezovszkij.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ