Haydn, Prokofjev, Weber és Hindemith műveit adja elő az Operaház Zenekara
Dátum: 2020. január 17., péntek, 6:42

A Haydn és Prokofjev, valamint a Weber és Hindemith művészete közti kapcsolatokat vizsgálja a Magyar Állami Operaház Zenekarának 2020. január 20-i hangversenye az Erkel Színházban.

A fanyar eredeti és a groteszk másolat elnevezésű est szólistáiként az együttes vezető művészei működnek közre Stefan Soltész vezényletével - közölte a dalszínház az MTI-vel.

A koncertet Szergej Prokofjev egyik népszerű műve, az 1917-ben írt I. D-dúr szimfónia nyitja. Ezt követően Joseph Haydn 1792-ben született B-dúr sinfonia concertante című műve hangzik el, a darab szólistái az Opera Zenekar többszörösen díjazott művészei, Soltész Ágnes (koncertmester), Pólus László (szólócsellista), Rácz Ottó (I. oboa) és a zeneszerzőként is ismert Kovács Zoltán (I. fagott).

A koncert második felében Carl Maria von Weber 1811-ben komponált f-moll klarinétversenye a kor új zenei instrumentumát állítja a középpontba. Klarinéton Kiss Sándor (I. klarinét), az évad kamaraművésze működik közre.

A hangverseny programja Paul Hindemith Szimfonikus metamorfózis Carl Maria von Weber témáira című alkotásával zárul. Az 1943-ben, a német szerző amerikai emigrációja idején született zenekari darab egy meg nem valósult balettzenéből keletkezett, aminek befejezéséhez Hindemith Weber Turandot című színpadi kísérőzenéjét is felhasználta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ ...inkább az értelmes poklot választom, mint a hülye paradicsomot."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ