Berlinben mutat be új zeneműveket Eötvös Péter alapítványa
Dátum: 2020. január 22., szerda, 14:15

Berlinbe érkezik a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt csütörtökön tartják a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

A Budapest-Berlin-Taiwan Express című koncertsorozaton az UMZE Kamaraegyüttes mutat be alkotásokat két magyar és egy tajvani fiatal zeneszerzőtől. A program különlegessége, hogy a közönség "egyszerre ismerheti meg személyesen az Eötvös Péter által patronált kiemelkedően tehetséges zeneszerzőket és az Eötvös Péter Alapítvány felkérésére készült darabjaikat" - emelte ki közleményében a CHB.

A programban Futó Balázs Showdown című alkotása, Tornyai Péter New Anamorphoses című műve és a tajvani I-Ily Cheng TRACE című munkája szerepel. A zeneművek az UMZE karmestere, Horváth Balázs bevezető előadása után hangzanak el.

A sorozat első hangversenyét decemberben tartották a Budapest Music Centerben (BMC). Berlin után a tajvani Kaohsiung következik, ahol a nemzeti művészeti és kulturális központban koncerteznek áprilisban.

Eötvös Péter 2004-ben hozta létre alapítványát - hivatalos nevén az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványt -, amely karmestereknek, zeneszerzőknek, zenetudósoknak, dramaturgoknak tart továbbképző programokat és fiatal művészek promóciójával is foglalkozik. A Kossuth-díjas művész alapítványának honlapján olvasható bemutatkozás szerint a szakmai továbbképzés mellett törekednek a kelet-nyugati kapcsolatok építésére is, és arra, hogy a közönség minél szélesebb rétegeit kapcsolják be a kortárszenei életbe.

Mint írták, fontos, hogy a közönség "megismerje a saját korát a zenében", ugyanúgy, mint az építészetben, a képzőművészetekben vagy a technológiában. Kiemelték: "itt lenne az ideje, hogy a kortárs zene kifejezésből a kortárs szót elhagyjuk, maradjon a zene és a minőség".

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„Ne köpj a kútba, mert lehet, hogy innod kell belőle!"
orosz közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ