Mintegy négyszáz dalszerző kapott gyorssegélyt az Artisjustól
Dátum: 2020. április 29., szerda, 7:27

Mintegy négyszáz dalszerző számlájára érkezik meg hamarosan egységesen bruttó 160 ezer forint gyorssegély abból a 62 milliós támogatási keretből, amelyet március végén hozott létre az Artisjus könnyűzenei szerzők számára.

A felhívás minden olyan dalszerzőnek, szövegírónak szólt, akik a koronavírus-járvány miatt lemondott fellépéseik és egyéb munkáik miatt jelentős bevételkiesést szenvednek el. 680 pályázat érkezett az Artisjus Zenei Alapítványához, ezeket bírálták el - közölte a jogvédő iroda egyesület hétfőn az MTI-vel.

A döntés értelmében 389 szerző részesül rendkívüli támogatásban, ők egyszerre több feltételnek is megfeleltek: koncerteztek volna a kritikus időszakban, de a lemondott fellépéseik vagy más elmaradó munkáik miatt bevételtől esnek el. Emellett szociális helyzetükből adódóan rászorulnak a támogatásra és nem adtak be pályázatot az Előadóművészi Jogvédő Irodához (EJI) rendkívüli segélyre.

Az EJI-vel összehangolt pályáztatás célja az volt, hogy az erőforrások szűkössége ellenére a rászoruló zenészek minél szélesebb köre segítséghez juthasson. További szempont volt az elbíráláskor, hogy a pályázók aktívan foglalkoztatott dalszerzők legyenek, szerzeményeik nyilvános elhangzásai teremtik meg ugyanis azt a jogdíjalapot, amelyből most el tudott különíteni forrást az Artisjus a soron kívüli segélyezésre - szerepel a közleményben.

"Nem csupán a rászorultság mértékét vizsgáltuk, a zenei bevételkiesés várható összegét is figyelembe vettük. Főállású szerzők számára szavaztunk meg támogatást, mert az ő keresetük beláthatatlan ideig nullára csökkent" - idézte a kommüniké Vitáris Ivánt, az Ivan and the Parazol frontemberét, az Artisjus Zenei Alapítvány tizennégy tagú szociális bizottságának egyik tagját. A bizottság javaslata alapján az alapítvány kuratóriuma hozta meg a végső döntést.

A rendkívüli helyzetre tekintettel a pályázatokat gyorsított eljárásban bírálták el, ugyanakkor mindegyik bizottsági tag egyénileg is megvizsgálta az összes pályázatot, emellett több fordulóban közösen is megvitatták a beküldött dokumentumokat. A rászoruló szerzők 2020 második felében jelentkezhetnek újra támogatásért az Artisjusnál, akkor már a minden évben meghirdetett szociális támogatásra pályázhatnak - közölte a szervezet.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ