Hazai zongoraművészekkel indul a Pannon Filharmonikusok következő évada
Dátum: 2020. június 12., péntek, 17:32

Ősszel magyar vendégművészek, tavasszal a nemzetközi zenei élet rangos képviselői lépnek fel a pécsi Pannon Filharmonikusok 2020/2021-es évadában, amelynek az Ezüstcsillanás címet adta az együttes - közölte a zenekar az MTI-vel.

Kuriózumok, titkok és csemegék fémjelzik a következő évad műsorát; a szólisták személyes hangjukhoz illő mesterműveket játszanak, a karmesterek és muzsikusok a concertókat középpontba állítva teremtik meg az estek izzó feszültségét, katarzisát és harmóniáját - írták.

A 2021-ben 210 éves Pannon Filharmonikusok a magyar szólistákra, zeneszerzőkre, saját értékeink védelmére és tiszteletére kívánja felhívni a figyelmet: a Bartók Béla születésnapján, 2021. március 25-én Eötvös Péterrel adandó hangversenyt "fohásznak szánja a magyar közönséghez a nemzetközi zenei életben ünnepelt Bartók és a kortárs magyar zene hazai elismeréséért".

A szeptember 10-én kezdődő évad első két koncertjén Balog József zongoraművész két, eltérő karakterű zongoraversennyel Gilbert Varga és Bogányi Tibor vezényletével is fellép, később hallhatja a közönség Ránki Dezsőt, Frankl Pétert és Bogányi Gergelyt. Baráti Kristóf hegedűművész Benjamin Britten és Witold Lutoslawski-darabokban működik közre, valamint ősszel bemutatkozik mások mellett a barokk repertoár képviselője, Baráth Emőke operaénekes.

A bérletes sorozat tavaszi koncertjein Martin Grubinger ütőhangszereken, Szong-Won Jang gordonkán, Berger Márta oboán, Elina Vähälä hegedűn játszik, a zongoraművészek sorát Nelson Goerner és Klara Min zárja. Fellépnek pécsi művészek, Murin Jaroszlav brácsa-, Boros Mihály zongoraművész és Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes is.

Az évad műsorában a Beethoven-év jegyében szerepelnek a 250 éve született német klasszikus szerző versenyművei, Richard Strauss grandiózus Alpesi szimfóniája, John Corigliano filmzeneként Oscar-díjat nyert Vörös hegedűversenye és a legkiválóbb Bartók-, Chopin-, Brahms-zongoraversenyek. A koncerteken megjelennek a karmesterek személyes kötődései: Gilbert Varga hangversenyén az ideálissá tisztult zenék Haydn, Bartók és Schubert szerzeményeiben, Bogányi Tibor Bruckner-sorozatának következő állomásában, a brit Howard Williamsnek - a zenekar egykori művészeti vezetőjének - pedig a brexit felett érzett szomorúságát kifejező Benjamin Britten-misében. Az évad egyházzenei sorozatában felcsendül Mozart Requiemje és C-moll miséje.

A zenekar nyáron szabadtéri koncerteken lép színpadra, ősztől hagyományos bérletes sorozatain várja a közönséget a pécsi Kodály Központban, öt hangversenyt a Müpában is előadnak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„A nő akkor a legerősebb, ha gyöngeséggel vértezi fel magát."
George Sand
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ